Nederlands Kanker Instituut



* Drie ERC-grants naar het NKI-AVL

Drie ERC-grants naar het NKI-AVL:Zeven miljoen voor grensverleggend kankeronderzoek

16-03-2010

Amsterdam, 16 maart 2010 - Drie onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam hebben elk een ERC-grant van ruim twee miljoen euro toegekend gekregen. Rene Bernards, Titia Sixma en Jacques Neefjes kunnen hiermee de komende jaren op verschillende gebieden onderzoek doen naar het ontstaan van kanker en naar mogelijk nieuwe behandelingen.

De European Research Council (ERC) is in 2006 opgericht om grensverleggend onderzoek te stimuleren. Jaarlijks kent deze Europese organisatie grants toe aan de grootste wetenschappelijke talenten in Europa. Van de nog geen twintig toegekende Nederlandse grants gaan er maar liefst drie naar het NKI-AVL.

De genen ontrafeld

Rene Bernards ontvangt 2,4 miljoen euro voor een onderzoek naar de functies van genen, functional genetics genoemd. Hierbij kijkt hij vooral naar de genen die er mogelijk voor zorgen dat cellen ongevoelig (resistent) worden tegen bepaalde kankergeneesmiddelen. Omdat dit van persoon tot persoon kan verschillen, is het uiteindelijke doel een therapie op maat: per patiënt van tevoren kunnen voorspellen of een behandeling aan zal slaan.

De subsidie van het ERC maakt het ook mogelijk om het omgekeerde te onderzoeken, namelijk cellen die juist heel gevoelig zijn voor een bepaald geneesmiddel. In samenwerking met Roderick Beijersbergen zal Bernards onderzoeken of het inactiveren van genen nieuwe aanknopingspunten oplevert voor de behandeling van kanker.

Signalen

Het onderzoek van Titia Sixma (2,3 miljoen), richt zich op de werking van een specifiek eiwit, het ubiquitine. Dit eiwit speelt een belangrijke rol bij kanker, omdat het signalen doorgeeft die bepalen wat er in of met een cel gebeurt, bijvoorbeeld dat deze zich moet verplaatsen, moet gaan delen of zelfmoord moet plegen. Zij vraagt zich af hoe deze signalen precies gereguleerd worden in de cel. Door de mechanismes van deze signalen in detail te bestuderen wil Sixma begrijpen hoe ze werken, maar ook waar ze gebruikt kunnen worden om nieuwe therapieën te ontwikkelen.

Inzicht in de afweer

Jacques Neefjes ten slotte wil meer inzicht krijgen in hoe het afweersysteem wordt gecontroleerd. Hierbij focust hij zich op een bepaalde groep moleculen, van de zogenaamde MHC-klasse II, die belangrijk zijn voor de productie van antistoffen en de stimulatie van killercellen. Als zodanig zijn zij onder meer betrokken bij afweerreacties tegen infecties en kanker, maar ook bij auto-immuunziekten die kunnen ontstaan na transplantaties.

Neefjes heeft alle menselijke eiwitten getest en vond er zo'n 300 die in dit systeem een rol spelen. Met behulp van nieuwe technieken en de 2,1 miljoen die hij van het ERC ontvangt gaat hij uitzoeken wat deze met elkaar te maken hebben. Tevens zal hij de effecten testen van verschillende chemische stoffen.

---
Noot aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling PR&Voorlichting van het NKI-AVL,
Danielle Cardozo, 020-5122867 of 06-51009489.

Het Nederlandse Kanker Instituut (NKI), dat sinds 1913 bestaat, is het belangrijkste centrum voor wetenschappelijk kankeronderzoek in Nederland. Het onderzoek dat hier wordt verricht houdt verband met vragen over het ontstaan van kanker en de mogelijkheden kanker te behandelen. Het NKI is uniek vanwege het hoge niveau van het wetenschappelijk kankeronderzoek. In Nederland is het NKI het enige instituut dat volledig gespecialiseerd is in kanker.

Het NKI zit onder één dak met een in kanker gespecialiseerde kliniek: het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL). Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis diagnosticeert en behandelt patiënten met kanker uit heel Nederland. Eén van de belangrijkste voordelen van wetenschappelijk onderzoek en patiëntenzorg onder één dak is dat uitkomsten van het onderzoek snel kunnen worden vertaald naar de klinische praktijk.

16-03-2010 | Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis