Gemeente Utrecht

Utrecht op 16 en 18 maart in teken van Dag van de Leerplicht

De landelijke Dag van de Leerplicht is dit jaar op donderdag 18 maart. In deze week besteden gemeente, mbo's, scholen voor primair en voortgezet onderwijs en partners uit het werkveld extra aandacht aan het voorkomen van voortijdig schoolverlaten. Zo gaan burgemeester Aleid Wolfsen en een aantal leerplichtambtenaren op dinsdag 16 maart verschillende Utrechtse basisscholen langs. Op 18 maart zijn staatssecretaris Marja van Bijsterveldt en wethouder Rinda den Besten (Onderwijs) aanwezig bij een feestelijke lunch op het ROC Midden Nederland, verzorgd door leerlingen van het Vader Rijn College.

In het primair onderwijs loopt de actie 'Het is nooit te laat om op tijd te komen'. Ouders zijn zich vaak onvoldoende bewust van de consequenties van te laat op school komen. Als kinderen regelmatig te laat komen, missen ze veel lesuren. Ook verstoren kinderen die te laat komen de les en kunnen zij uiteindelijk in aanraking komen met de Leerplichtwet. Burgemeester Aleid Wolfsen gaat op 16 maart samen met leerplichtambtenaren naar Utrechtse basisscholen om laatkomers en hun ouders aan te spreken.

Acties in het voortgezet onderwijs

Op 16 en 18 maart gaan leerplichtambtenaren in gesprek met directies en verzuimcoördinatoren van het voortgezet onderwijs. Hiernaast zijn alle vierdejaars leerlingen van vmbo-scholen in de regio uitgenodigd om een campagne te ontwikkelen voor het project 'Aanmelding in Beeld'. Doel is leerlingen te motiveren om zich vóór 1 april bij een vervolgopleiding aan te melden. Op 18 maart wordt door staatssecretaris van Bijsterveldt een prijs uitgereikt aan de klas met de beste campagne.

Acties in het mbo

In het mbo gaan leerplichtambtenaren van de gemeente Utrecht in gesprek met de managers en het college van bestuur van de mbo's in Utrecht. Op deze manier wordt het verzuimbeleid extra onder de aandacht gebracht en wordt besproken hoe de samenwerking versterkt kan worden. Het mbo werkt ook actief mee aan de campagne rond 'Aanmelding in Beeld' en de filmpjes die hiervoor ontwikkeld worden.

Feestelijke lunch op het mbo

Op 18 maart blikken staatssecretaris Marja van Bijsterveldt en wethouder Rinda den Besten terug op de activiteiten van de week. Tijdens de lunch zijn de filmpjes te zien die zijn ontwikkeld voor de campagne 'Aanmelding in Beeld' en ontvangt de klas met de beste campagne voor dit project zoals eerder genoemd een prijs.