Persconferentie Gezondheidsenquête

03/03/2010 11:21

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Resultaten van de Gezondheidsenquête over de gezondheidstoestand van de Belgische bevolking

Op dinsdag, 16 maart 2010 om 14h30 vindt een persconferentie plaats waarop de resultaten van de nationale Gezondheidsenquête 2008-2009 zullen worden uiteengezet.

Begin 2008 zijn in 159 Belgische gemeenten 6000 huishoudens geloot. In totaal hebben 11.250 personen de gelegenheid gekregen om hun eventuele gezondheidsproblemen mee te delen.

De Gezondheidsenquête door middel van Interview (HIS, Health Interview Survey) is door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) uitgevoerd, in samenwerking met de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie (ADSEI) en het Centrum voor Statistiek van de Universiteit van Hasselt (UHasselt), alsook met de steun van alle instanties bevoegd voor gezondheid, met name de federale regering, de gemeenschappen en de gewesten.

De conferentie zal worden ingeleid door mevrouw Laurette Onkelinx, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. Daarna zal het HIS-team van het WIV-ISP de enquête toelichten. De resultaten van het hoofdthema, de gezondheidstoestand van de Belgische bevolking, zullen worden ingedeeld op nationaal en regionaal vlak, per geslacht, per leeftijdscategorie, per sociaaleconomisch niveau en volgens de graad van verstedelijking.

Op de persconferentie zullen de onderstaande thema's van het rapport worden aangesneden:

o Korte methodologische inleiding over de enquête

o Subjectieve gezondheid

o Chronische ziekten

o Langdurige functionele beperkingen

o Mentale gezondheid

o Fysieke pijn

o Nutritionele status

o Mond- en tandhygiëne

Ook de grote trends en evoluties in de gezondheidstoestand van de Belgische bevolking over een periode van tien jaar (sinds de eerste enquête in 1997 tot 2008) zullen aan bod komen.

De ministers Eliane Tilleux en Fadila Laanan evenals de woordvoerders van de ministers Jo Vandeurzen, Harald Mollers, Jean-Luc Vanraes en Benoît Cerexhe bevoegd voor gezondheid op het niveau van de gemeenschappen en de gewesten zullen de persconferentie bijwonen. Zij zullen al uw vragen beantwoorden en desgewenst ingaan op uw verzoek om een individueel interview af te leggen.

In 2010 zullen het hele jaar door nieuwe rapporten op basis van de resultaten van de Gezondheidsenquête HIS 2008 worden gepubliceerd. Deze publicaties, gespreid van eind april tot eind september, zullen via perscommuniqués worden meegedeeld en verschillende onderwerpen met betrekking tot de gezondheid van de Belgische bevolking behandelen:

o Levensstijl en preventie

o Gebruik van gezondheidszorg en medicijnen

o Gezondheid en maatschappij

o Sociaaleconomische ongelijkheden

o Personen op leeftijd

PRAKTISCHE INFORMATIE

Datum: 16 maart 2010

Tijdstip: 14h30

Plaats: Residence Palace | Internationaal perscentrum

Zaal Maelbeek

Wetstraat 155 - Blok C

1040 Brussel

De aanwezige journalisten krijgen een persdossier met een samenvatting van het rapport dat op de persconferentie wordt voorgesteld en het tijdschema van de rapporten die later zullen worden gepubliceerd.

CONTACTPERSOON

Jan Eyckmans

Woordvoerder FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Tel.: 02 524 90 45 - 0495/25.47.24

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel