Vrije Universiteit Amsterdam

Oorlogsvoering in vroeg-Griekse samenlevingen


* Startdatum: 16-03-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Oorlogsvoering in vroeg-Griekse samenlevingen


* Spreker: J.J. Brouwers


* Promotor: prof.dr. D.G. Yntema


* Onderdeel: Faculteit der Letteren


* Wetenschapsgebied: Letteren


* Evenementtype: Promotie

Een belangrijke conclusie uit het promotieonderzoek van Josho Brouwers is dat krijgers tussen ongeveer 1200 en 500 v. Chr. veel flexibeler en diverser waren dan doorgaans werd gedacht. Zij vochten te land en ter zee, streden in het open veld of opereerden vanuit een hinderlaag, konden te paard naar het slagveld reizen, ommuurde nederzettingen bestormen, enzovoort. Zij waren vooral in de periode tussen 1200 en de latere zesde eeuw v. Chr. georganiseerd in kleine, mobiele groepjes, die samen een krijgerselite vormden.

Het voeren van oorlogen is een gewelddadige activiteit met vaak destructieve gevolgen. Oorlogvoeren heeft echter ook een sterke symbolische, en daardoor meestal een maatschappelijk ordenende en constructieve functie. In veel vroege samenlevingen was de politieke macht doorgaans in handen van een krijgersklasse.

In zijn proefschrift neemt archeoloog Brouwers de oorlogvoering en daaraan gerelateerde martiale aspecten van vroeg-Griekse samenlevingen uit de periode tussen ongeveer 1200 en 500 v. Chr. onder de loep. Hierbij wordt een nieuwe methodiek gehanteerd waarbij de verschillende soorten bewijsmateriaal apart van elkaar worden behandeld, om later gemakkelijker met elkaar te kunnen worden vergeleken. Achtereenvolgens worden in verschillende hoofdstukken de archeologische bronnen (krijgergraven, vondsten van wapentuig bij heiligdommen, en fortificaties), het iconografische materiaal (vooral vaasschilderingen), en de tekstuele bronnen (de Homerische epen, de Griekse lyriek en vroege epigrafie, evenals de geschiedschrijver Herodotus) besproken.

Mede door zijn aanpak, waarin ook voldoende ruimte is gelaten voor diachrone ontwikkelingen en regionale verschillen, heeft Brouwers een aantal nieuwe inzichten verworven.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam