Provincie Friesland


---
File: 39e7f9.gif




PERSBESLUITENLIJST

Het College van Gedeputeerde Staten heeft op
16 maart 2010 het volgende besloten:

Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 9 maart 2010 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar


1. Geld voor project SAWA
Het innovatieproject SAWA (Sensors and Water) krijgt een flinke financiële impuls. Zowel vanuit het Ministerie van Economische Zaken (Pieken in de Delta), het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling als de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân wordt in totaal meer dan 4 miljoen euro geïnvesteerd. Het verloop van het project, waarin de initiatiefnemers met grotendeels noordelijke bedrijven en kennisinstellingen geavanceerde sensoren willen ontwikkelen voor toepassingen op het gebied van drinkwaterkwaliteit, wordt wereldwijd met grote belangstelling gevolgd.
Persbericht beschikbaar


2. Praktijkleercentra Bouw Fryslân
In Leeuwarden en Heerenveen komt een praktijkleercentrum voor de bouw. De totale kosten van beide centra zijn 7,7 miljoen. Daarvan draagt de provincie Frylân 200.000 bij, de samenwerkende bouwbedrijven in Fryslân bijna 4,4 miljoen. Het initiatief voor het project is van het samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw, regio fryslân (POB). In het project wordt ook een nieuw opleidingsconcept ontwikkeld, dat gericht is op een betere koppeling tussen praktijk en theorie. Zowel de Friese Poort als het Friesland College is betrokken bij het project. De subsidie van de provincie is afhankelijk van het besluit dat binnenkort in SNN-verband wordt genomen over de aanvraag.


3. Uitstoot broeikasgassen door landbouw verlaagd In opdracht van de provincie heeft het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) in beeld gebracht wat de Friese landbouw aan broeikasgassen uitstoot en hoe zich dat de komende jaren zou kunnen ontwikkelen. De studie wijst uit dat de Friese landbouw in 2007 ten opzichte van 1990 een emissiereductie van 11% heeft bereikt. Wanneer na 2015, na de afschaffing van de melkquotering, de melkveestapel niet zou groeien, is met een ambitieus plan aan maatregelen in 2020 een reductie van 23 % mogelijk. Groeit de melkveestapel met een verwachte groei van de melkhoeveelheid van 20 tot 30 % mee, dan blijft de reductie op 14 tot 18 % steken. Met een forse toename van de productie van duurzame energie door de landbouw is de landelijke reductiedoelstelling van 30% wel te halen.
Deze rapportage wordt gebruikt ter voorbereiding van het nieuwe provinciale landbouwbeleid. Rapport beschikbaar






4. Landbouw als leverancier van duurzame energie De mogelijkheden voor de landbouw om duurzame energie te produceren zijn in opdracht van de provincie verkend. Ook is gekeken naar de obstakels waar boeren tegenaan lopen bij het produceren van energie en of en hoe de provincie er aan bij kan dragen dat deze obstakels weggenomen worden. De aanbevelingen die de energie-verkenning opleverde hebben onder andere betrekking op het bevorderen van een vlotte en adequate afhandeling van procedures; dat vraagt om heldere kaders voor planologie en milieu. Andere aanbevelingen hebben betrekking op het (laten) faciliteren van boeren die in windclusters willen participeren, ondersteuning van biogasringleidingen, koppeling van de verwijdering van asbestdaken aan de plaatsing van zonnepanelen en actief (blijven) inzetten op het gebruik van groene energie, onder andere in het kader van het 100.00 voertuigenplan. De productie van duurzame energie levert niet alleen milieuwinst voor de landbouw, maar draagt ook bij aan de duurzaamheids- en energiedoelstellingen van de provincie en aan een sterkere inkomenspositie van de landbouw. Deze rapportage wordt gebruikt ter voorbereiding van het nieuwe provinciale landbouwbeleid.
Rapport beschikbaar






---- --