Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

16 maart 2010

Antwoorden op kamervragen over een gemeentesecretaris in Heerlen

2010Z03815 Vragen van de leden Brinkman en Graus (beiden PVV) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over een gemeentesecretaris in Heerlen. (Ingezonden 1 maart 2010)
1 Bent u op de hoogte van het artikel "Links Heerlen betaalt tonnen voor secretaris"? 1) Ja.
2 Deelt u de mening dat het onwenselijk en onacceptabel is dat een extern ingehuurde gemeentesecretaris in 9 maanden tijd 240.000 euro kost? Zo ja, wat gaat u hiertegen ondernemen, zo nee, waarom vindt u dit niet? In de afgelopen jaren heeft zich een intensief maatschappelijk debat ontwikkeld over topinkomens in de (semi-) publieke sector. In het coalitieakkoord van 2007 is neergelegd dat de topinkomens in de (semi-) publieke sector genormeerd c.q. gemaximeerd dienen te worden. Het kabinet is van mening dat organisaties die een publieke taak hebben en die gefinancierd worden met publiek geld, hun bestuurders ordentelijk behoren te betalen. Ordentelijk betekent: evenwichtig, maatschappelijk verantwoord en niet exorbitant. Overigens moet wel rekening worden gehouden met de wens om vacatures te vullen met kandidaten met kwaliteit en met de wens om die mensen ook een redelijke tijd voor de organisatie te behouden. Hiertoe is er momenteel een wetsvoorstel Normering uit publieke middelen gefinancierde topinkomens (WNT) in voorbereiding. In dit wetsvoorstel is mede voorzien in een normering van de bezoldiging van extern ingehuurde topfunctionarissen die binnen een periode van 18 maanden, gedurende 12 maanden werkzaam zijn voor een (semi-) publieke instelling. Onder topfunctionarissen in de zin van dit wetsvoorstel worden verstaan bestuurders, maar ook de secretarissen bij gemeenten.
3 Deelt u de mening dat gemeenten die dergelijke exorbitant hoge bedragen uitgeven voor personeelssalarissen, gekort dienen te worden in het Gemeentefonds? Zo ja, hoe gaat u dit initiëren? Zo nee, waarom niet? Gelden uit het Gemeentefonds zijn door gemeenten vrij te besteden. De toezichtsfunctie van andere bestuurslagen hebben geen betrekking op de wijze van besteding van de gelden die gemeenten uit het Gemeentefonds ontvangen. Ik ga hiertoe ook geen initiatieven ontwikkelen. Wel is er sprake van een zogenaamde horizontale controle door de gemeenteraden. Op locaal niveau wordt er verantwoording afgelegd over de besteding van gelden uit het Gemeentefonds.


1) www.telegraaf.nl, 26 februari 2010