Raad van State


dinsdag 16 maart 2010
10.00 uur
Zitting over een dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Aalsmeer heeft opgelegd aan een man uit Kudelstaart. Het gemeentebestuur wil dat de man een woning aan de Herenweg in Kudelstaart sloopt. De man zou, in strijd met de vergunningsvoorschriften, de woning niet binnen zes maanden gesloopt hebben nadat zijn nieuwe woning aan de Herenweg was opgeleverd. De man is het niet eens met de dwangsom. De rechtbank in Amsterdam verklaarde zijn beroep in oktober 2009 niet-ontvankelijk omdat de man zijn beroepschrift te laat had ingediend. Naar het oordeel van de rechtbank is een overschrijding van de termijn van meer dan negen maanden na het opleggen van de dwangsom niet te rechtvaardigen. De man denkt daar anders over en komt bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in hoger beroep. De zitting zal vooral gaan over de vraag of de rechtbank het beroep van de man terecht niet-ontvankelijk heeft verklaard. (zaaknummer 200908206/1)

10.00 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Drenthe op grond van het Vuurwerkbesluit heeft verleend aan een vuurwerkbedrijf uit Wapenveld. De vergunning maaktehet mogelijk om op 10 oktober 2009 professioneel- en consumentenvuurwerk af te steken in een weiland aan de Sluiskade in Tweede Exloërmond. Het vuurwerk werd afgestoken tussen half acht en negen uur 's avonds. Het vuurwerkbedrijf is het er niet mee eens dat het provinciebestuur een uitgebreid voorschriftenpakket aan de vergunning heeft verbonden. Dit was bij eerdere vergunningen niet het geval, aldus het bedrijf. Verder vindt hij met name de afstand van 120 meter te groot die moet worden aangehouden tot het publiek bij het afsteken van zogenoemde 'flower beds'. Daarom is hij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200909786/1) 10.30 uur
wethouders van Loenen heeft verleend voor de bouw van 52 woningen, bijgebouwen, studio's en tuinmuren in de nieuwbouwwijk Cronenburgh in Loenen aan de Vecht. Een aantal inwoners uit Loenen aan de Vecht, Utrecht en Nigtevecht is het hier niet mee eens. De rechtbank in Utrecht verklaarde in augustus 2009 hun beroepen echter niet-ontvankelijk. Naar het oordeel van de rechtbank zijn de inwoners geen belanghebbenden bij de bouwvergunning. Zo zijn zij niet de eigenaren van de percelen waarop wordt gebouwd, en wonen zij op ruim een halve kilometer van het gebied waar de woningen worden gebouwd. Deze afstand is te groot om nog als belanghebbende te kunnen worden aangemerkt, aldus de rechtbank. De inwoners vinden dat zij wél belanghebbenden zijn. Er zouden door het gemeentebestuur toezeggingen zijn gedaan dat zij in de nieuwbouwwijk woningen mochten bouwen. Daarom komen zij tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200907844/1)

10.45 uur

Zitting over de financiële bijdrage die de minister van BZK heeft verleend aan de gemeente Veldhoven voor explosievenonderzoek. Vanaf begin 2003 tot en met eind 2005 zijn er aan de Noordrand Habraken en de Noordrand Strijpsebaan in Veldhoven opsporings- en ruimingswerkzaamheden verricht. Het gemeentebestuur heeft de kosten van dit onderzoek gedeclareerd bij de minister. De minister heeft de kosten die de gemeente in 2003 en 2004 heeft gemaakt, echter niet vergoed. Daarvoor had de gemeente eerder een vergoeding moeten vragen, aldus de minister. Het gemeentebestuur is het hier niet mee eens. De rechtbank in Den Bosch stelde het gemeentebestuur in maart 2009 in het gelijk. Naar het oordeel van de rechtbank staat in de regels weliswaar dat de declaraties per jaar moeten worden ingediend, maar niet wanneer die moeten worden ingediend. De minister had zijn besluit beter moeten motiveren, aldus de rechtbank. De minister is het niet eens met de uitspraak en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200902650/1) 11.30 uur
Zitting over de vaststelling door het college van burgemeester en wethouders van het uitwerkingsplan 'Keenenburg III' van de gemeente Midden-Delfland. Het plan maakt de bouw mogelijk van een nieuw gemeentehuis en een brandweerkazerne in Schipluiden. Een aantal omwonenden verzet zich tegen het plan en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij hebben vooral bezwaren tegen de ontsluiting van zowel het gemeentehuis als de brandweerkazerne via de Anna van Raesfeltstraat. Volgens hen is het verkeersveiliger om beide panden te ontsluiten via de Tiendlaan. Bijkomend voordeel is dat de brandweerkazerne dan verder van de woningen komt te liggen. In afwachting van de behandeling van hun beroep verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201000754/1)

11.45 uur

Zitting over de vergunning die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend voor het kappen van vier populieren rondom het Vliegermonument aan de C. van Maasdijkstraat in Utrecht. Dat is volgens de gemeente nodig omdat anders het monument niet goed kan worden opgeknapt. Een inwoner van Utrecht is het niet eens met de vergunning en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Omdat hij vreest dat de bomen op korte termijn gekapt worden, heeft hij de Raad van State verzocht de vergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201002484/2)

12.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Groningen van het bestemmingsplan 'Eendrachtskade ZZ12'. Het bestemmingsplan maakt de bouw van een studentenhuis mogelijk aan de Eendrachtskade Zuidzijde in Groningen. Het gebouw mag maximaal 23 meter hoog worden. De bewonersvereniging van de Zeeheldenbuurt verzet zich tegen het bestemmingsplan en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De vereniging heeft vooral bezwaar tegen de hoogte van het toekomstige studentenhuis. In afwachting van de behandeling van haar beroep verzoekt zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200910112/2)