Gemeente Nieuwegein

maandag, 15 maart 2010

Nieuwegein kijkt vooruit

Op dit moment zijn werkgroepen in Den Haag, in opdracht van het kabinet, bezig om op alle overheidsbeleidsterreinen voorstellen te formuleren voor mogelijke bezuinigingen. Dit om het begrotingstekort - dat vanwege de economische recessie is ontstaan - terug te brengen.

Ook de gemeenten zullen de uitkomsten hiervan merken. Wij tasten nog in het duister over de omvang en het moment waarop dit gebeurt. Dit hangt samen met de uitkomsten van de kabinetsformatie en van het bestuursakkoord dat vervolgens tussen het kabinet en de Vereniging Nederlandse Gemeente (VNG) gesloten wordt.

Jaarlijks ontvangt de gemeente Nieuwegein zo'n 55 miljoen uit het gemeentefonds. Dat is een derde van de gemeentelijke inkomsten en geeft aan hoe omvangrijk de verwachte impact van de rijksbezuinigingen kan zijn. Belangrijk is om aan te geven dat de gemeente Nieuwegein op dit moment een goede en gezonde financiële positie heeft. Ook het meerjarenperspectief tot en met 2013 in de begroting van dit jaar, laat een sluitend beeld zien.

Desondanks, om goed voorbereid te zijn op wat komen gaat, gaf het college de ambtelijke organisatie opdracht om een financiële inventarisatie van mogelijke bezuinigingsmaatregelen te maken.

De financiële inventarisatie van de gemeente bevat maatregelen die in de toekomst mogelijk effect hebben op veel organisaties in Nieuwegein. Per brief hebben we deze organisaties dan ook hiervan op de hoogte gebracht. Wanneer en in welke omvang de bezuinigingen optreden is nog niet duidelijk. Ook dat hebben we hen laten weten.

Financiële verkenning

In een kort tijdsbestek stelde een ambtelijke projectgroep de verkenning Financiële Bouwstenen Nieuwegein op. Deze verkenning bevat een inventarisatie van maatregelen voor bezuinigingsmogelijkheden binnen de beleidsvelden van de gemeente. Het resultaat maakt op een feitelijke en neutrale wijze inzichtelijk wat de gevolgen zijn van omvangrijke tot zeer omvangrijke budgetreducties.

De financiële verkenning vormt een belangrijk document bij het vormen van het nieuwe college in Nieuwegein. Met dit document faciliteren we de onderhandelende fracties om keuzes te kunnen maken voor mogelijke bezuinigingsmaatregelen. Welke dat zullen worden, is nog onbekend.

De beschreven maatregelen zijn bedoeld voor een inhoudelijke discussie, er zijn geen keuzes gemaakt en alle opties zijn mogelijk. Momenteel is er dan ook geen sprake van besluitvorming door het huidige college.