Bijna 20% financieel personeel zegt baan op door ethisch dilemma

16/03/2010 09:03

NIVE Opleidingen

Rijswijk, 16 maart 2010 - Bijna 20% van de medewerkers in de financiële sector heeft zijn of haar baan wel eens opgezegd vanwege een ethisch dilemma. Dat blijkt uit een onderzoek van NIVE Opleidingen.

Graaicultuur, zelfverrijking en boekhoudschandalen zijn zaken die regelmatig in de pers aan bod komen. Reden voor NIVE Opleidingen om onder studenten en oud-studenten van haar financiële opleidingen een enqu(ee)te te houden om zo een indruk te krijgen van de omvang van het probleem en hoe controllers/financieel managers daarmee omgaan.

Naast de bijna 18% van de medewerkers van financiële instellingen die zijn of haar baan wel eens heeft opgezegd vanwege een ethisch dilemma, geeft nog eens 10% aan een derde partij te hebben geraadpleegd om een integriteitsvraagstuk op te lossen. Ook gaf 6% van de respondenten aan ooit de rol van klokkenluider te hebben gespeeld.

Een ruime meerderheid (75%) van de bedrijven en instellingen in Nederland hanteert een gedragscode voor de medewerkers, waarbij ethische dilemma's vaak de hoofdmoot vormen. En acht op de tien financiële medewerkers zegt geconfronteerd te worden met integriteitsvraagstukken.

De volledige uitslag wordt gepubliceerd in het NIVE Financieel Jaarboek dat uitgereikt wordt aan de deelnemers van het HOFAM Financieel Jaarcongres over ethiek en integriteit in de financiële functie, dat gehouden wordt op 23 maart 2010 (www.hofamjaarcongres.nl). Daarna is het jaarboek op te vragen bij NIVE Opleidingen te Rijswijk, telefonisch 070-3001500 of per e-mail info@niveopleidingen.nl.

Een kleine 3.000 financials hebben de enqu(ee)te van NIVE ontvangen en daarop heeft 9,4% gereageerd.

NIVE Opleidingen staat al 25 jaar aan de top als het gaat om opleidingen op het gebied van financieel management. Belangrijk in het aanbod van NIVE Opleidingen is de HOFAM, de post-HBO opleiding tot Qualified Controller. De opleidingen van NIVE onderscheiden zich door hun directe toepasbaarheid in de praktijk en door diploma's die door de markt worden erkend. NIVE Opleidingen is onderdeel van Freia bv.

Voor meer informatie over NIVE Opleidingen kunt u surfen naar www.niveopleidingen.nl.





http://www.hofamjaarcongres.nl/page/jaarcongres-home/


Noot voor de redactie:

(