NIOD

16.3.2010

Discussiebijeenkomst 16 maart over de betekenis van 4/5 mei geannuleerd

De door De Rode Hoed en dagblad Trouw georganiseerde debatavond over de veranderende betekenis van 4 en 5 mei gaat niet door. De bijeenkomst onder de titel `Altijd weer die oorlog!´, waaraan naast NIOD-onderzoekers Jolande Withuis en Kees Ribbens ook Els Borst (voorzitter Werkgroep Herdenken Nationaal Comité 4 en 5 mei), Carine Cassuto, Denise Citroen, Maud van de Reijt en Nahed Selim mee zouden werken, is geannuleeerd.

Let op dit programma is komen te vervallen!

Altijd weer die oorlog!
Dinsdag 16 maart 2010, 20.00 uur

De veranderende betekenis van 4 en 5 mei

65 jaar na de Tweede Wereldoorlog staat de betekenis van 4 en 5 mei opnieuw in het middelpunt van de belangstelling. De herdenking verandert van aard: officiële instanties die voor de invulling zorgdragen plaatsen de herdenking in een actueel perspectief. Moeten we ernaar streven dat 4 en 5 mei gebruikt worden als waarschuwing voor politieke en sociale spanningen, in binnen- zowel als in buitenland? Is het niet beter om het bij de herdenking van slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog te houden? De Tweede Wereldoorlog duikt tegenwoordig ook weer op als metafoor in het publieke debat. Sommigen vergelijken het huidige maatschappelijke klimaat met dat van de jaren dertig; Wilders vergelijkt de Koran met `Mein Kampf` en zijn PVV wordt als de nieuwe NSB gelabeld. Wat willen we met de vierde en vijfde mei?

Meningen over de aard van 4 en 5 mei van o.a. Els Borst(voorzitter Werkgroep Herdenken Nationaal Comité 4 en 5 mei),Carine Cassuto, Denise Citroen, Meinder Fennema, Maud van de Reijt, Kees Ribbens, Nahed Selim, Max van Weezel en Jolande Withuis.Debat onder leiding van Elma Drayer.

Organisatie: De Rode Hoed, mediapartner dagblad Trouw