Politie Noord-Holland-Noord

Kunstroof in Opsporing Verzocht

Spanbroek, 12-03-2010 o 16.00 uur

Op dinsdag 16 maart besteedt het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht van de AVRO aandacht aan de gewelddadige kunstroof in het Scheringa museum voor Realisme in Spanbroek.

De overval vond plaats op vrijdagmiddag 1 mei 2009 omstreeks 12.15 uur. Meerdere gemaskerde personen kwamen het museum aan de Spanbroekerweg binnenlopen. Zij liepen direct door naar het museumgedeelte waar twee schilderijen van de muur werden gehaald. Een bewaker en bezoekers van het museum werden door de overvallers bedreigd met een vuurwapen. Na de overval liepen de mannen naar buiten waar zij wegreden in een kleine zwarte personenauto. De auto werd later teruggevonden op een parkeerplaats in Spanbroek.

De gestolen kunstwerken zijn:


- Adolecence van Salvador Dali, een gouache uit 1941 met een afmeting van 44,8 x 30,2 cm


- La Musicienne van Tamara de Lempicka, een olieverfschilderij uit 1929 met een afmeting van 116x73 cm.

Sinds de overval is een team van de recherche van het korps Noord-Holland Noord bezig met een onderzoek. Naar aanleiding van eerdere berichtgeving kwamen er diverse tips binnen, die niet alleen uit de directe omgeving van het museum kwamen. Zo heeft de politie ook een tip onderzocht vanuit de omgeving Breda.

Het Scheringamuseum bestaat inmiddels niet meer, vanwege het faillissement van het DSB-concern. De ongeveer duizend kunstwerken zijn inmiddels in handen van de ABN/AMRO-bank. De twee gestolen werken zijn echter juridisch eigenaar van de verzekeringsmaatschappij. Deze heeft inmiddels een beloning uitgeloofd.

In de uitzending van Opsporing verzocht worden nogmaals de beelden van de overval getoond. Ook wordt de hoogte van de beloning bekendgemaakt. Het bedrag wordt uitgekeerd voor de tip die leidt tot het onbeschadigd terugvinden van de twee schilderijen.

Opsporing Verzocht wordt op dinsdag 16 maart uitgezonden om 21.50 uur op Nederland 1. Op woensdagmorgen wordt de uitzending herhaald op Nederland 2 om 10.10 uur.

Eventuele getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie in Alkmaar, tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief). Getuigen die liever anoniem willen blijven kunnen bellen met 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).