Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 15 maart 2010

Opschoonweek: samen werken aan een schoon Alkmaar

Van dinsdag 16 tot en met zaterdag 20 maart vindt in Alkmaar de jaarlijkse opschoonweek plaats. Na het succes van eerdere jaren houdt de gemeente ook dit jaar, samen met ongeveer achthonderd enthousiaste leerlingen, een grote schoonmaak. De gehele week zetten verschillende groepen zich kosteloos in voor een schoon en opgeruimd Alkmaar. Zo gaan de leerlingen onder begeleiding van de gemeente dinsdag tot en met vrijdag zwerfafval opruimen.

Samen verantwoordelijk

De gemeente hoopt met de opschoonweek naast een schoon Alkmaar ook een basis te leggen bij de (jonge) Alkmaarders om verantwoord om te gaan met de omgeving. Zwerfafval is bijvoorbeeld al jaren een grote ergernis van veel Alkmaarders. Hieraan is samen iets aan te doen. Bewustwording en verantwoordelijkheid voor een schone leefomgeving is daarom een belangrijk doel van de verschillende acties.

Gereedschap

Voor de Alkmaarse scholen heeft de gemeente Alkmaar naast personeel ook gereedschap beschikbaar gesteld dat gebruikt kan worden bij de schoonmaakwerkzaamheden. Hierbij valt te denken aan kunststof bezems, veiligheidshesjes, handschoenen, vuilniszakken en andere attributen. Op deze manier kunnen de leerlingen veilig en effectief aan het werk.

Buurtjes

Naast de leerlingen van de basisscholen zetten bijvoorbeeld ook bewoners zich in voor een schone (woon)omgeving. Een goed voorbeeld hiervan is een groep bewoners, beter bekend als 'de buurtjes' in de omgeving van de Grevelingen / Zwinstraat in Alkmaar Noord. Zij gaan op zaterdag 20 maart aan de slag om hun woonomgeving zo schoon mogelijk te krijgen.

Deelnemende scholen

De volgende scholen doen dit jaar mee aan de opschoonweek:

Dinsdag 16/3 De Liereland

Dinsdag 16/3 Jules Verne

Dinsdag 16/3 De Sterrenwachter

Woensdag 17/3 Kardinaal de Jong

Woensdag 17/3 Bello

Donderdag 18/3 De Cocon

Donderdag 18/3 De driemaster

Donderdag 18/3 An - Nasr

Vrijdag 19/3 De Kennemerpoort

Vrijdag 19/3 De Kennemerpoort