Ingezonden persbericht


Vereniging FME-CWM

PERSBERICHT

Reactie FME op CPB-cijfers: Krachtig innovatiebeleid essentieel voor concurrentiepositie

Export sleutel tot herstel technologische industrie

Zoetermeer, 16 maart 2010 - FME, ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, herkent in de nieuwste voorspellingen van het Centraal Planbureau voor de jaren 2010-2011 een voorzichtig maar fragiel herstel. De onzekerheid is groot. De voorzichtig aantrekkende groei wordt vooral gedragen door de aantrekkende wereldhandel. Voor de technologische industrie, die 60 procent van de omzet uit export haalt, betekent dit dat behoud van de internationale concurrentiepositie van essentieel belang is. FME benadrukt dan ook het belang van een krachtig en stimulerend innovatiebeleid.

Guido Biessen, directeur Beleid FME: "Voor een open economie als de Nederlandse is een krachtige overheid, die het internationaal speelveld bewaakt en het bedrijfsleven helpt om marktkansen te benutten, essentieel. Onze bedrijven moeten blijven innoveren om met innovatieve producten en processen leidend te kunnen blijven. Dat vereist een overheid die innovatie stimuleert en op onderdelen fungeert als launching customer."

Na een ongekende krimp van vier procent van het BBP in 2009, verwacht het CPB in 2010 een stijging van 1,5 procent en van 2 procent in 2011. De voorzichtig aantrekkende groei wordt vooral gedragen door de aantrekkende wereldhandel buiten Europa. Binnen Europa blijft het kwakkelen. In Nederland stijgen de consumentenbestedingen mondjesmaat, de overheid gaat geleidelijk op de budgettaire rem staan en de bedrijfsinvesteringen dalen in 2010 nog fors, om pas in 2011 wat te stijgen.

Gelukkig valt de toename van de werkloosheid naar 6,5 procent in historisch en internationaal perspectief mee. Biessen: "Dat heeft er vooral mee te maken dat de bedrijven in de technologische industrie al eerder hun flexibele schil hebben ontmanteld. Bovendien willen bedrijven hun vakkrachten niet kwijtraken omdat er op de lange termijn nog steeds een krappe arbeidsmarkt is."

De langere-termijnvoorspellingen van het CPB wijzen op de sterk oplopende kosten van de gezondheidszorg (4 procent reëel per jaar). Eerder wees minister Klink al op de personele problemen in de gezondheidssector. Guido Biessen: "Het is duidelijk dat net als bij duurzaamheid het probleemoplossend vermogen van de technologische industrie een cruciale rol zal spelen om de zorgkosten te beperken. De 1001 zorgoplossingen zijn in de maak."

De technologische industrie kan als innovator, belangrijk werkgever en exporteur een belangrijke bijdrage leveren aan het economisch herstel. In welke mate dit kan worden gerealiseerd, is afhankelijk van het overheidsbeleid in de komende jaren. In dit kader heeft FME de benodigde acties op een rij gezet en die lijst vandaag per brief toegestuurd aan alle (kandidaat-)partijleiders en partijvoorzitters.



Ingezonden persbericht