Algemene Onderwijsbond

Utrecht, 16-03-2010

Overheid moet gemeenten strenger controleren en normbedragen kunnen omhoog

Slechte schoolgebouwen niet op bordje bestuur en ouders leggen

Teveel scholen hebben een beroerde luchtkwaliteit en achterstallig onderhoud. Een vijfde van het geld voor schoolgebouwen wordt door gemeenten niet uitgegeven. Dat is 300 miljoen per jaar. De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil dat het Rijk toe gaat zien op het uitgeven van dat geld. Het doorschuiven van het probleem naar scholen en invoering van een marktprincipe is een slecht plan. AOb-bestuurder Liesbeth Verheggen: "Het probleem is dat geld dat er is niet uitgegeven wordt en de bedragen die wel beschikbaar zijn te laag zijn. Maar, gemeenten zijn terecht verantwoordelijk voor het organiseren van het onderwijs. Schoolbesturen en ouders kunnen het neerzetten en onderhouden van gebouwen niet aan."

Alternatieven waarin het geld naar het bestuur gaat zijn onwenselijk. Het lukt scholen nu al niet hun financiën goed te beheren, de reserves zijn te hoog en er wordt teveel geld verspild door slecht financieel beleid. De werkgevers in het primair onderwijs (PO Raad) stellen vandaag voor het budget rechtstreeks aan de school over te maken en de ouders hier 'macht op uit te laten oefenen.' Bovendien gaat de Raad voorbij aan het probleem dat de budgetten ook in dit voorstel nog steeds te klein zijn.

Marktwerking lost probleem te kleine budgetten niet op In het voorstel verliest de gemeente de mogelijkheid om scholen te spreiden, rekening te houden met dreigende bevolkingskrimp en de grondslag van een school. De overheid krijgt niet meer bevoegdheden dan het overmaken van het geld. Scholen en ouders, die beiden de financiële expertise missen, zouden op deze markt scholen moeten gaan bouwen. Dat is een recept voor sociale ongelijkheid en verspilling van overheidsgeld.

Oplossing: durf te eisen dat het geld uitgegeven wordt De AOb wil dat gemeenten een realistisch bedrag beschikbaar krijgen en dat ook daadwerkelijk wordt uitgegeven door de gemeente. Ook in het plan van de PO Raad wordt het financieringsprobleem niet opgelost. De AOb vindt dat de rijksoverheid moet toezien op het besteden van huisvestingsgeld. Verheggen: "Laten we eerst eens beginnen met het uitgeven van die 300 miljoen per jaar, die er gewoon al is. En dan de budgetten nog eens tegen het licht houden. Scholen worden nu gebouwd met 2/3 van het budget van kantoren. Daar zit het antwoord, niet in het verder doorschuiven van de verantwoordelijkheid."




Algemene Onderwijsbond