Nederlandse Vakbond Varkenshouders


PERSBERICHT

Barneveld, 16 maart 2010

Kenmerk: P5237

NVV: advies 'Megastallen Nee' provinciebestuur Brabant slaat plank volledig mis!

Het recente advies van het provinciebestuur van Noord-Brabant aan de Provinciale Staten over het komende debat 'Megastallen Nee' is volstrekt willekeurig en selectief, aldus NVV voorzitter Wyno Zwanenburg, en komt totaal niet tegemoet aan de werkelijke angel in de discussie.

Volgens Zwanenburg gaat de provincie met haar voorstellen over de inperking van de LOG's in tegen haar eigen reconstructiebeleid waarin afspraken zijn gemaakt over de ontwikkelingsmogelijkheden voor de intensieve veehouderij. Nu past de provincie een dubbele overval toe: én minder LOG's én ook nog minder mogelijkheden in de verwervingsgebieden. Dit is gewoon onbehoorlijk bestuur en getuigt van een onbetrouwbare overheid.

De NVV heeft in een recente visie aangegeven voorstander te zijn van het ontlasten van de LOG's (minder bedrijven per LOG) en meer mogelijkheden op geschikte Landbouw Ontwikkel Locaties (LOL's) in de verwevingsgebieden. Hiermee zou aan de grootste bezwaren van de om- en inwonenden van de LOG's, namelijk de concentratie en massaliteit van gebouwen, tegemoet worden gekomen. Tegelijkertijd zal hierdoor een betere spreiding van de bedrijven in het buitengebied plaatsvinden wat volgens Zwanenburg de landschappelijke inpassing en sociale acceptatie ten goede zal komen. De NVV vindt dat varkensbedrijven onderdeel moeten uitmaken van het buitengebied en is altijd tegen het vormen van verkapte agro-industrieparken door middel van LOG's geweest. Zwanenburg: "Daarom begrijpen wij werkelijk niet wat het advies van het provinciebestuur beoogt".

Wij zijn teleurgesteld dat het provinciebestuur in haar advies allerlei zaken zoals duurzaamheid, energieneutrale bedrijfsvoering en Q-koorts erbij noemt, die totaal niets met de LOG- discussie van doen hebben. Daar komt bij dat er totaal geen standpunt c.q. advies wordt gegeven over de andere sectoren die ook in het buitengebied actief zijn en ruimte vergen. Dan moet men daar ook iets van vinden, anders is er sprake van discriminatie tussen sectoren.

De NVV roept de betrokken partijen aan het debat 'Megastallen Nee' van komende vrijdag op om de discussie met gezond boerenverstand te voeren en niet op basis van emoties of de waan van de dag.


Zie het origineel
Bijlage: NVV-visie 'Voor een gelijk speelveld'