Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 16 maart 2010

Vragen van de leden Laaper en Timmer (beiden PvdA) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Sociale Zaken en Werkgelegenheid

over de onveilige werksituatie bij duikteams van vrijwel alle brandweerkorpsen


1. Zijn de twee, in uw reactiebrief op het Arbeidsinspectierapport over veiligheid bij duikteams van brandweerkorpsen, aangekondigde maatregelen (te weten verduidelijking van de regelgeving en betere certificering) de enige actiepunten die wij van de regering kunnen verwachten om de arbeidsomstandigheden bij de brandweer veiliger te maken?


2. Zo nee, welke maatregelen heeft de regering nog meer in petto en op welke termijn kan de Kamer deze verwachten?


3. Zo ja, bent u het met de PvdA-fractie eens dat de door de Arbeidsinspectie geconstateerde overtredingen vragen om meer dan "op brandweerduiken toegespitste specifieke certificatieschema's"?


4. Bent u het met de PvdA-fractie eens dat er urgentie is bij het aan pakken van de veiligheid van duiken bij de brandweerkorpsen? Op welke termijn kunnen we de verduidelijking van de regelgeving verwachten? Op welke termijn zullen alle Nederlandse brandweerkorpsen aan de vernieuwde veiligheids- en certificatie eisen moeten voldoen?


5. Heeft het aanscherpen van veiligheidseisen gevolgen voor de snelheid waarmee brandweerduikers te hulp kunnen schieten? Welke gevolgen zijn dat, als iedere seconde telt en het gaat om het redden van mensenlevens?


6. Bent u het met de aanbeveling van de Arbeidsinspectie eens dat het noodzakelijk is meer sturing aan de invulling van de duiktaak van de brandweer te geven, en dat verhelderd moet worden hoe deze taak zich verhoudt ten opzicht van andere duikdisciplines zoals die van politie, defensie, douane of eventueel duikbedrijven, mede in het licht van de inrichting van de veiligheidsregio's? Welke rol is hierbij voor de regering weggelegd?


7. Vindt u het wenselijk om een eigen wettelijke categorie in de Arbo-wet op te nemen voor het brandweerduiken? Zo nee, waarom niet?


8. Hoe kan op een meer concrete wijze de veiligheid van onze brandweermannen en -vrouwen op korte termijn verbeterd worden? Bent u bereid op korte termijn een overzicht van de opties naar de Kamer te zenden?