Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Natuur winnaar Buitenleven Natuur & Erfgoedprijs

Den Haag, 16 maart 2009

Een vleermuisbunker, een zwaluwwal, een slingerend wandelpad en véél groen. Dàt willen de Buitenlevenlezers. De natuur is dan ook de grote winnaar van de Buitenleven Natuur & Erfgoedprijs 2010. Lezers van Buitenleven brachten massaal hun stem uit. Het plan van De Stichting Natuurlijk Grasweggebied uit Hellevoetsluis kreeg de meeste stemmen. Deze nieuwe natuur vormt een ecologische verbinding tussen twee bosgebieden.

Met de prijs van ¤ 10.000,- kan de stichting de 'Buitenleevenboot' aanschaffen om het nieuwe waterrijke natuurgebied te onderhouden. Ook zal er een zwaluwwal worden aangelegd en worden er informatieborden geplaatst.

Het is nu nog kaal langs de Grasweg in Hellevoetsluis (ZH). Op zeven hectare ruwe zand- en kleigrond doen 9000 vers geplante boompjes en struiken hun best wortel te schieten. 'Maar over een paar maanden is het hier groen', zegt Carola Langezaal, één van de bewoners van de Grasweg die zes jaar geleden het initiatief startten om van een weiland een waterrijk natuurgebied te maken: een puzzelstukje in de Ecologische Hoofdstructuur. Met behulp van het Waterschap Hollandsche Delta, het Zuid-Hollands landschap, gemeente en provincie werd het weidegebied afgegraven en aangelegd. '4000 vrachtwagens reden weken af en aan om grond af te voeren en onlangs werd al dit groen geplaatst', vertelt Carola. 'Zomereiken, meidoorns, hazelaars, wilgen, essen, kornoeljes... allemaal inheemse soorten.' Ze vertelt hoe het gebied - bestaande uit een waterplas met vogelbroedeilanden, een bloemenwei, wandelpad, uitkijkpunt, schapenwei en vleermuisbunker - een verbinding vormt tussen twee bestaande bossen in Hellevoetsluis: het Graswegbos en het Kooisteebos. Carola: 'Zo vlakbij de stad is het belangrijk om natuur te behouden en ontwikkelen. We verwachten dat zich hier veel watervogels gaan nestelen. De laatste vrachtwagen was nog niet weg of de eerste fuut werd al gesignaleerd!'
Op zaterdag 17 april wordt het gebied officieel geopend en kan iedereen genieten van deze nieuwe natuur (kijk op www.grasweggebied.nl voor het programma!). Later dit jaar zal Buitenleven in een reportage laten zien hoe het gaat met het Grasweggebied.

Tweede en derde prijs
Er waren drie prijzen te winnen in de Buitenleven Natuur & Erfgoedprijs 2010. De tweede prijs ging naar de Stichting Natuurbeheer Aalsbeek (L) die land- en (glas)tuinbouwgebieden van diverse eigenaren in het brongebied van Aalsbeek omvormt tot amfibieën- en reptielenbiotopen. In het gebied keert de oorspronkelijke flora en fauna langzaam terug. Met de ¤ 5000,- van de Buitenleven Natuur & Erfgoedprijs 2010 kan de stichting maaiwerktuigen aanschaffen voor het onderhoud van het gebied. Landgoed Bosch en Vaart in het Drentse Vries won de derde prijs van ¤ 2500,-. Het geld is bestemd voor de aanleg van een brug die het 11 hectare grote wandelpark op het landgoed verbindt met de hoofdingang waardoor ook de binnentuin toegankelijk wordt voor bezoek.

De Buitenleven Natuur & Erfgoedprijs 2010 is een initiatief van de redactie Buitenleven in samenwerking met het ANWB Fonds. Het ANWB Fonds ondersteunt initiatieven en projecten die waardevol en inspirerend zijn voor de leden van de ANWB, op het gebied van recreatie, toerisme, verkeer & vervoer. Een belangrijke voorwaarde van het ANWB Fonds is dat projecten aandacht hebben voor het milieu en landschappelijke en cultuurhistorische waarden.
Heeft u ook een idee voor een project dat steun verdient van het ANWB Fonds? Kijk voor meer informatie op: www.anwb.nl/fonds

Buitenleven is het natuur- en erfgoedmagazine van de ANWB, dat acht keer per jaar verschijnt.

Persdienst ANWB