Ingezonden persbericht


Ondernemingen willen arbeidskosten met helft terugdringen Onderzoeksresultaten gebaseerd op inzichten van vastgoedmanagers multinationals

Ondernemingen die stilaan herrijzen uit de economische crisis moeten heel wat zaken anders aanpakken dan voorheen. Significant minder besteden aan bedrijfsvastgoed, het verhogen van het werknemersaantal zonder te moeten investeren in meer vierkante meters kantoorruimte en echte doorbraken met betrekking tot duurzaamheid worden steeds belangrijker. Dit zijn de bevindingen van een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Regus en Unwired Ventures.

Het rapport, getiteld Agility@Work, onthult dat veel ondernemingen als doelstelling hebben om de kosten per werknemer te verminderen van 19.000 tot 7.000 dollar. Dit moet bereikt worden door innovatie, mobiliteit en het aannemen van nieuwe werkstijlen. Het rapport is gebaseerd op de collectieve inzichten van vastgoedmanagers van multinationals zoals Nokia, Accenture, BP, Barclays en de BBC. Daarnaast werd eveneens gebruik gemaakt van case studies over onder andere Vodafone, Macquarie Bank en Interpolis. Om de kosten per werknemer te helpen verminderen, stelt het rapport een 'six pack' besparingsthema's voor: vastgoed, cultuur, mensen, technologie, transport en duurzaamheid.

Binnen deze thema's geeft het rapport de volgende aanbevelingen:
* Vastgoed - verzamel informatie over de gebruikskosten en analyseer de uitgaven om de echte vastgoedkosten te identificeren.
* Cultuur - maak de overgang van het management gebaseerd op supervisie naar een resultaatgerichte aanpak.
* Mensen - maak gedetailleerde profielen op en begrijp de noden van vier generaties werknemers.
* Technologie - maak de bedrijfstechnologie eenduidig, zodat werknemers overal effectief aan het werk kunnen.
* Transport - verminder het lange pendelen door een polycentrische aanpak.
* Duurzaamheid - reduceer de CO2-uitstoot door het gebruik van 'intelligent building management systems'.

Huidige manier van werken is relict uit industrieel tijdperk "Onze huidige manier van werken is duidelijk onhoudbaar. Het is een product van het industriële tijdperk dat geen plaats meer heeft in de maatschappij van vandaag en dat vaak aan de basis ligt van heel wat problemen waarmee we geconfronteerd worden; van de vaak chaotische privé-werk balans tot de vervuiling van het milieu. Door het aannemen van een nieuwe manier van werken, waarin behendig wordt omgesprongen met waar, wanneer en hoe we werken, kunnen we niet alleen ons persoonlijk leven verbeteren maar ook ons ondernemingscijfer en het milieu", verklaart Mark Dixon, CEO van Regus.

Groei van polycentrische manier van werken
"Naarmate meer ondernemingen de aanbevelingen in Agility@Work toepassen, krijgen meer werknemers de vrijheid om te kiezen waar ze werken, zodat ze niet langer vastgeketend blijven aan het hoofdkantoor. Dit zal leiden tot een sterke groei in het aanbod van netwerken van flexibele werkplekken waar werknemers, net zo lang als ze zelf willen, aan de slag kunnen. Deze 'hub and spoke'-aanpak wordt cruciaal, aangezien een groter netwerk de groei van het flexibel werken nog versterkt en de verkeersdrukte in en rond de steden een aanhoudend probleem blijft. Immobiliteit in de stad en de omringende gebieden leidt tot een groei in de vraag naar een polycentrische werkaanpak", aldus Philip Ross, CEO van Unwired Ventures.

Over Regus
Regus is wereldmarktleider op het gebied van flexibele werkplekoplossingen. Regus beschikt over producten en diensten die uiteenlopen van volledig ingerichte kantoorruimtes, tot professionele vergaderruimten, business lounges en het grootste netwerk van studio's voor videoconferentie. Regus biedt een nieuwe manier aan van werken, of dit nu van thuis uit, onderweg of vanuit een kantoor is. Naast klanten als Google, GlaxoSmithKline en Nokia bedient Regus duizend groeiende kleine en middelgrote ondernemingen, die hun kantoor- en werkplekbehoeften uitbesteden aan Regus. Daardoor kunnen zij zich concentreren op hun core business. Meer dan 500.000 klanten profiteren elke dag van de faciliteiten die Regus aanbiedt op 1.000 locaties, in 450 steden in 80 landen. Het stelt individuen en ondernemingen in staat om te werken waar, hoe en wanneer zij dat willen. www.regus.nl - www.regus.presscentre.com

Over Unwired
Unwired is een specialist in 'de toekomst van werk'. Door onderzoek, forecasting, publicaties en evenementen voorspelt het bedrijf de manier waarop werkpatronen veranderen als resultaat van politieke, socio-economische en technologische trends. Unwired werd opgericht in 1996 en heeft al meer dan 50 onderzoeksrapporten gepubliceerd, waaronder 'Creative Places' voor de BBC, de 'New Millennials' voor Nokia en 'Rio Tinto and Workplace Sustainability'. De WorkTech-conferenties in Londen, New York, Shanghai en Amsterdam zijn slechts enkele van de vele evenementen georganiseerd door Unwired. www.unwired.eu.com

Over Philip Ross
Philip is de CEO van Unwired Ventures. Hij heeft samen met ondernemingen zoals Ernst & Young, Allen & Overy, GlaxoSmithKline, Cisco, McKinsey & Co, Nottingham City Council, PriceWaterhouseCoopers, Royal Bank of Scotland, Jones Lang LaSalle en Ericsson gewerkt aan toekomstige concepten gebaseerd op bloeiende technologieën. Hij was ook spreker op conferenties over de hele wereld, waaronder het 'Wall Street Journal Europe CEO Forum on Converging Technologies', 'alt.office' in de Verenigde Staten en de 'Corenet Global Summits' in Peking, Auckland, Orlando, San Diego en Melbourne. In 1994 schreef en publiceerde hij 'The Cordless Office Report'. Hij heeft ook drie boeken geschreven over de toekomst van steden, het werk en de werkplaats: 'The Creative Office', 'The 21st Century Office' and 'Space to Work' (allemaal met Jeremy Myerson als co-auteur). En daarnaast heeft hij bijgedragen aan een aantal andere boeken, zoals 'The Corporate Fool' en 'The Responsible Workplace'.