FNV

FNV: Europa moet banen scheppen

Nederland moet zich in Europa sterk maken voor meer werkgelegenheid. Met een focus op volwaardige banen: vast werk en zekerheid. Deze oproep doet FNV-voorzitter Agnes Jongerius vandaag aan het demissionaire kabinet bij een consultatief overleg EU-top in de SER. Eind maart komt de nieuwe Europese strategie ''Europa 2020'' op tafel op de EU-top van regeringsleiders. EU 2020 is de langetermijnstrategie van de EU voor een sterke economie met veel werkgelegenheid.

EU 2020 is de opvolger van de zogenaamde Lissabon strategie. De FNV vindt dat de strategie van de Europese Commissie geen duidelijkheid geeft over hoe je de Europese streefdoelen precies bereikt. De EU 2020 strategie bestaat uit loze beloften. Tevens waarschuwt de grootste vakcentrale voor de toepassing van de flexicuritystrategie. Er is een te eenzijdige focus op flexibiliteit en te weinig op zekerheid. Het vergroten van de flexibele geschil gaat ten koste van mensen, hun sociale zekerheden en hun werkmogelijkheden.

Agnes Jongerius: ''Economisch herstel mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van werkgelegenheid. Meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt is niet het antwoord op economische tegenwind. De flexwerker heeft de klappen van de crisis als eerste opgevangen en is nu werkloos. Herstel gaat niet zonder vertrouwen, vertrouwen gaat niet zonder zekerheid. Welk vertrouwen kan een flexwerker aan de EU 2020 strategie ontlenen?''

De vakcentrale vindt dat flexwerk een opstap moet zijn naar vast werk, naar zekerheid. De FNV vraagt het kabinet op de komende Voorjaarstop duidelijk te maken dat een goed functionerende arbeidsmarkt, geen arbeidsmarkt is die voor een derde bestaat uit onzekere en onvolwaardige banen. Een focus op groei en werkgelegenheid gaat vooral om meer, maar ook om betere banen.




FNV