Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 069 PP
Datum: 16 maart 2010

Fryslân zuiniger op eerste kievitsei

Student Wim Warrink zorgt ervoor dat de provincie Fryslân het eerste kievitsei voortaan op kunstzinnige wijze kan bewaren. Hij heeft als student designontwerpen van het Friesland College een kievitseihouder voor de provincie ontworpen. Het eerste gevonden ei, dat de Commissaris van de Koningin jaarlijks krijgt aangeboden, komt in de houder en daarna in een vitrinekast. Hidde Dijkstra uit Britsum vond op 16 maart het eerste kievietsei van 2010 in een weiland naast de Vliegbasis Leeuwarden.

Tot nu toe bewaarde de provincie de eerste eieren sporadisch. Commissaris van de Koningin John Jorritsma vond dit zonde. Vandaar dat hij tot een ontwerpwedstrijd voor een eihouder besloot. De houder heeft de vorm van een kievit die het ei op zijn rug draagt. De ontwerp- en maakkosten zijn beperkt.

Het 'ljipaaisykjen' is een Friese traditie. De provincie Fryslân steunt dit en vindt het belangrijk dat dit in Fryslân blijft bestaan. De eierrapers zorgen ervoor dat bijvoorbeeld maaiende boeren niet over de nesten rijden waardoor nesten behouden blijven. Fryslân is de enige provincie waar het eierrapen expliciet is toegestaan.

Er gelden speciale regels voor het zoeken naar eieren. Eierzoekers moeten in het bezit zijn van een eierzoekkaart en nazorgpas. Daarnaast moeten ze lid zijn van een plaatselijke vogelwacht die is aangesloten bij de Bond van Friese Vogelwachten (BFVW). De kaart-/pashouder mag niet meer dan 15 eieren per seizoen rapen. Het raapseizoen start op 1 maart en duurt tot 1 april. Dit jaar geldt een maximum van 5.939 geraapte kievietseieren. Rapers moeten via een sms aan de BFVW melden dat zij een ei meenemen.