GroenLinks in de Europese Unie

Eickhout naar VN -conferentie over bedreigde diersoorten

BRUSSEL, 16 maart - Afgelopen weekend is de VN-conferentie CITES begonnen die handelt over het beschermen van bedreigde diersoorten. GroenLinks-europarlementariƫr Bas Eickhout is lid van de delegatie van het Europees Parlement die eind deze week in Doha aanwezig is bij deze conferentie.

Eickhout: "Vorige week heeft de Europese Commissie aangegeven dat de doelstellingen rond biodiversiteit niet gehaald worden. Sommige diersoorten zullen volledig verdwijnen als de handel erin nog langer toegestaan wordt. Dit is bijvoorbeeld het geval met de blauwvintonijn die dankzij CITES beschermd zal worden."

Behalve dat het gaat om de bescherming van diersoorten moet CITES gezien worden als een onderdeel van een breder pakket van maatregelen in de bescherming van de aarde. Naast deze conferentie voor bedreigde diersoorten is er in oktober een conferentie over Biodiversiteit en eind november is er de klimaatconferentie in Cancun. Deze drie conferenties zijn van groot belang voor bedreigde dieren.

Eickhout: "De CITES conferentie gaat specifiek over de handel in dieren. De discussie over bedreigde dieren moet je in een bredere context zien. Het gaat om biodiversiteit, ecosystemen en klimaatverandering. De ijsbeer wordt bijvoorbeeld niet alleen door handel bedreigd, maar ook door klimaatverandering. Daarom is het van belang dat Europa haar stem laat horen bij conferenties als nu in Doha en in Cancun. Dit keer gaat het specifiek om handel, maar uiteindelijk gaat het om het groter geheel van waar en hoe bepaalde kunnen diersoorten overleven."