Gemeente De Wolden


Persbericht












Zuidwolde, 16 maart 2010








Vier landschapsprojecten ingediend voor subsidie Tennet


De gemeente De Wolden dient vier landschapsprojecten in voor subsidieverlening van Tennet. Het zijn projecten die het landschap in De Wolden versterken en de belevingsmogelijkheden van de gebieden verbeteren. Met de subsidie compenseert Tennet de negatieve uitstraling van de hoogspanningslijn tussen Zwolle en Groningen. De masten van deze lijn blijven langer staan dan afgesproken en de kabels worden verzwaard.

Het eerste project dat de gemeente indient is het vlinderommetje. Het vlinderommetje is een natuurwandeling rondom Zuidwolde een initiatief van Natuurvereniging Zuidwolde en de Stichting Reco. Doel van het project is het verbeteren van het ommetje voor vlinders, wandelaars en recreanten. Ook de wandelpaden van het Tonckenshuis zijn hier onderdeel van.
Het tweede project is de aanpak van de omgeving buurtschap Ten Arlo. Dit buurtschap ligt vlak bij Zuidwolde en heeft een mooie oude brink. Het project herstelt de oude brink in oude luister. Ook het omliggende gebied wordt hersteld.
Het derde project richt zich op groenstructuren zoals laanbomen, struiken en ander groen, in het landinrichtingsproject Zuidwolde. Dit is een herverkavelingsproject dat extra kansen krijgt door te investeren in het groen.
Het laatste project is het omgevingsproject Broekhuizen - Hoge Linthorst. Ook bij dit project staat een investering in bomen, struiken en ander groen centraal.

Tennet subsidieert verschillende projecten in het gebied Zwolle - Hoogeveen. Afgesproken was dat de masten en elektriciteitsleidingen ondergronds zouden komen. Door omstandigheden is dat niet mogelijk. Hierdoor blijft de lijn langer dan gepland in het gebied zichtbaar. Duidelijk is dat dit ten koste gaat van de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving. Ter compensatie investeert Tennet 10 miljoen in landschapsprojecten, in Drenthe en Overijssel.

De provincies Drenthe en Overijssel hebben een toetsende rol bij de beoordeling van de projecten. De totaal geraamde kosten van de door de gemeente De Wolden ingediende projecten bedragen circa 1,1 miljoen euro.