Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 16 maart 2010|



1. Toeristisch platform
Het Toeristisch Ondernemers Platform Brabant wordt voor een periode van 3 jaar aangewezen als Dienst van Algemeen en Economisch Belang. De procesondersteuning in het landelijk gebied en het bevorderen van goed ondernemersklimaat voor de sector, vallen hier niet onder. Dit besluit wordt bekend gemaakt in het Provinciaal Blad.

2. Aanpak kredietcrisis
Vanuit de aanpak kredietcrisis is er momenteel circa E 88 miljoen geïnvesteerd in de Brabantse economie. Het betreft verschillende maatregelen en regelingen zoals stimuleringsmaatregelen voor producenten en consumenten in de bouwsector, subsidies voor duurzaam bouwen, leningen voor MKB'ers en projecten om kenniswerkers te ondersteunen. GS informeren de statencommissies Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid en Bestuur en Middelen over de stand van zaken.

3. Subsidieregeling verkeer- en vervoer
De subsidieregeling verkeer en vervoer Noord-Brabant wordt aangepast. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Voortaan wordt de subsidie verhoogd met een opslag van 15% voor de voorbereidings-, administratie- en toezichtskosten en zijn er nieuwe regels voor de medefinanciering van het netwerkprogramma BrabantStad.

4. Aanpak regionale verkeersknelputen
GS hebben een lijst met ruim 200 infrastructurele projecten voor een veiliger en beter bereikbaar Brabant, goed voor een investering van bijna E 33 miljoen, vastgesteld. De samenwerkende regiogemeenten hadden eerder zelf prioriteiten aangebracht in de aanpak van lokale verkeersknelpunten. De commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid wordt hiervan op de hoogte gebracht.

5. Herroutering treinen
De provincie Noord-Brabant wil in de toekomst vier intercity's per uur tussen Eindhoven-Rotterdam/Den Haag. Goederenvervoer moet herrouteerd worden naar de Betuweroute en het traject Utrecht-'s-Hertogenbosch. Goederenvervoer tussen 's-Hertogenbosch-Nijmegen moet niet meer via Oss maar over de Betuweroute rijden, zodat er tussen 's-Hertogenbosch-Nijmegen meer sprinters/stoptreinen kunnen rijden. Om dit alles mogelijk te maken moeten er een boog bij Meteren en een tweede ongelijkvloerse spoorkruising bij Liempde worden aangelegd. Daarnaast wil de provincie dat er oplossingen komen voor de problematiek die het spoor in kernen veroorzaakt, vooral ter plaatse van overwegen. Dit staat in een brief aan de minister van Verkeer en Waterstaat. De plannen voor meer treinen (Programma Hoogfrequent Spoor) en het Basisnet Spoor worden momenteel uitgewerkt en baren Noord-Brabant zorgen.

6. Stimulering woningbouw: garantstelling voor projectontwikkelaar
Projectontwikkelaars kunnen voortaan onder voorwaarden ook rechtstreeks een garantstelling van de provincie krijgen, als daarmee woningbouwprojecten worden vlotgetrokken die door de kredietcrisis van de grond komen.

7. Merode-werkgroep
Naar aanleiding van de bestuurlijke reis naar Leuven eind januari, is met externe partijen een aantal vragen uitgewerkt in werkgroepen: een voor de intensieve veehouderij en een voor de geitenhouderij. De rapportages van beide werkgroepen zijn aangeboden aan GS.

8. De Natuur in mijn tuin
In dit internationale jaar voor de biodiversiteit wil de provincie zoveel mogelijk zichtbaar maken welke activiteiten zij onderneemt om het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan. Daarnaast wordt er een beroep op organisaties en burgers gedaan om ook zelf in actie te komen. Met dat doel laat de provincie een dertiendelige serie flitsen over 'Natuur in mijn tuin' ontwikkelen (voor een totaalbedrag van E26.000). Omroep Brabant zal de serie dit voorjaar uitzenden.

9. Natuur- en landschapsbeheer
Vanaf 1 januari van dit jaar is het nieuwe subsidiestelsel voor natuur- en landschapsbeheer in fases in werking getreden. De Dienst Regelingen voert het nieuwe stelsel uit. Daartoe hebben GS nu onder meer een nieuw aansturingsprotocol, een prestatie-overeenkomst en een mandaatbesluit vastgesteld. Verder wijzen zij de Algemene Inspectie Dienst aan als toezichthouder voor het nieuwe stelsel.

10. Volkerak-Zoommeer
Verzilting is de beste maatregel voor verbetering van de waterkwaliteit en de bestrijding van blauwalgen in het Volkerak-Zoommeer. Dat geven GS aan in een reactie op het ontwerp-milieu-effectrapport voor verbetering van de waterkwaliteit in genoemd meer. Het college stelt als harde voorwaarde dat er een alternatieve zoetwatervoorziening komt voor gebieden die nu afhankelijk zijn van het zoete Volkerak-Zoommeer.

11. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Bernheze voor de ontwikkeling van 24 zorgappartementen aan de Herderstraat 8/Mozartlaan 94 te Heesch; de gemeente 's-Hertogenbosch voorr uitbreiden Noord Brabantse Museum, renoveren waterstraatcomplex, nieuwbouw Stedelijk Museum en bouw van 6 woningen; Waterstraat, de Mortel en Beurdsestraat; de gemeente Hilvarenbeek voor realisatie van een tweetal ruimte voor ruimte kavels aan de Koestraat 72 te Hilvarenbeek; de gemeente Steenbergen voor vergroting van het bestemmingsvlak aan de Engelseweg 1c/1 e te Kruisland; de gemeente Veghel voor het gedeeltelijk veranderen van een bedrijfsruimte tbv het vestigen van een ambachtelijk niet agrarisch bedrijf (lasbedrijf) aan de Hurkske 18 te Erp.

---- --