Gemeente De Wolden


Persbericht






Zuidwolde, 16 maart 2010








Formateur Petra Haanstra verwacht eind april presentatie nieuw college


Deze week maakt formateur Petra Haanstra een begin met de consultatierondes. Zij spreekt met alle zeven partijen om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de wensen voor de coalitie en het collegeprogramma 2010-2014. Daarna volgen de coalitiebesprekingen, het raadplegen van de achterban en de presentatie van de uitkomsten. Eind april is de streefdatum voor de presentatie van het nieuwe college en het collegeprogramma.

Op vrijdag 19 maart en maandag 23 maart spreekt Petra Haanstra in zogenaamde consultatierondes met alle partijen. Alle partijen worden in staat gesteld om hun wensen voor de coalitie en een collegeprogramma in te brengen.

Petra Haanstra: "Deze week heb ik me verdiept in alle verkiezingsprogramma's van de partijen en in de Politieke Termijn Agenda. Eind deze week starten de eerste gesprekken met de partijen. Het is belangrijk om met iedereen te praten. Ik ben op zoek naar de beste combinatie, met een zo groot mogelijk draagvlak. De sfeer is goed, dus ik heb er erg veel zin in."


Coalitiebesprekingen en consultatie achterban

Als de consultatierondes zijn afgerond, geeft de formateur aan met welke partijen concreet de eerste coalitiebesprekingen gevoerd gaan worden. Afhankelijk van de gemaakte vorderingen vinden deze besprekingen in de week van 29 maart plaats. Het resultaat van deze ronde is een document waarin staat op welke punten overeenstemming is bereikt. Dit document bespreken de coalitiepartijen vervolgens met de achterban.


Bekendmaking uitkomsten

De uitkomsten van de coalitiebesprekingen biedt de formateur aan in de vorm van een raadsvoorstel aan alle raadsleden. Vervolgens bespreekt de raad dit voorstel tijdens de raadsvergadering van 29 april. Als de meerderheid van de raadsleden ermee instemt heeft de gemeente De Wolden op donderdagavond 29 april een nieuw college en een collegeprogramma.