Openbaar Ministerie

Breda, 16 maart 2010

Zes jaar cel voor hoofdverdachte henneporganisatie

Vandaag eiste het OM Breda zes jaar cel tegen een 54-jarige man uit Esbeek. Zijn partner, een 35-jarige vrouw, hoorde 30 maanden cel eisen waarvan 10 maanden voorwaardelijk.

In 2007 en 2008 voerde de Divisie recherche van de Politie Midden en West Brabant het onderzoek 'Felix' uit. Dit onderzoek richtte zich op een crimineel samenwerkingsverband. Tientallen personen zouden zich bezig houden met grootschalige hennepteelt en hennephandel. Gedurende het onderzoek kwam naar voren dat de verdachten ook op ruime schaal gefraudeerd hebben met hypotheekaanvragen en dat er veel geld is witgewassen. In een ontnemingzitting zal het OM nog de crimineel verkregen winsten vorderen.

Het stel waarvan de zitting afgelopen donderdag begon, vormde de spil in het op grote schaal kweken van hennep in aangekochte panden in Nederland en België, in totaal elf locaties. Op 4 november 2008 is tijdens een doorzoeking in hun woning in Esbeek een hennepdrogerij, vijftig kilo hennep en een ontmantelde kwekerij aangetroffen.

==================