Gemeente Utrecht

Jongeren betrokken bij kunstwerk voor oud-burgemeester Brouwer

Sinds het vertrek van oud-burgemeester mr. A.H. Brouwer-Korf in december 2007 werkt kunstenaarsduo Berkman en Janssens aan een afscheidscadeau voor haar. Het kunstwerk waarbij kunst, jongeren en veiligheid - de favoriete thema's van mevrouw Brouwer-Korf - elkaar ontmoeten, krijgt deze zomer een plek in Park Leeuwesteyn in Leidsche Rijn.

Margot Berkman en Eline Janssens kregen de nadrukkelijke opdracht om jongeren te betrekken bij de realisatie van het kunstwerk. Het werk maakt straks onderdeel uit van de leefomgeving van de jongeren, dus zij moeten ermee uit de voeten kunnen. Jongeren van het tegenovergelegen Via Nova College zullen naar verwachting het kunstwerk veelvuldig gaan gebruiken. En dus zijn jongeren van juist deze school uitgenodigd voor het bijwonen van een drietal kunstlessen.

Tijdens de lessen worden de leerlingen meegenomen in het proces van ontwerp tot realisatie. Vooral het ontwerpproces spreekt tot de verbeelding: het verzamelen van ideeën, het kiezen van materialen, het verzinnen van een passende titel, de locatiekeuze maar ook: hoe groot, hoe breed en welke kleur. Tijdens de lessen wordt volop getekend en geknutseld. Ook jongeren uit Parkwijk zijn betrokken bij het kunstwerk. Zij gaan drie zaterdagen zeefdrukken maken in een professionele werkplaats.

De resultaten van de kunstlessen en de zeefdrukmiddagen worden samen met het 'echte 'kunstwerk vanaf 8 april tentoongesteld in het Informatiecentrum Leidsche Rijn en in juni in het stadhuis van de Gemeente Utrecht.




Gemeente Utrecht