Gemeente Barendrecht

VVD, CDA en CU/SGP hebben vertrouwen in formatie nieuw college

BARENDRECHT (dinsdag 16 maart 2010) - Tijdens de eerste formatiegesprekken die de twee formateurs voerden met VVD, CDA en CU/SGP is duidelijk geworden dat alle drie de partijen met veel vertrouwen samen de collegeverantwoordelijkheid willen dragen. Juist met het oog op de gevolgen van de kredietcrisis die ook onze gemeente raken. In de komende weken wordt een coalitieakkoord voorbereid en wordt de bemensing van het college en de globale verdeling van de portefeuilles bepaald.

De formateurs, mevrouw Ter Borg en de heer Jippes, verwachten dat in de raadsvergadering van 13 april het coalitieakkoord en de benoeming van het college zal plaatsvinden.

Conclusies en aanbevelingen informateurs

De VVD, de grootste partij na de raadsverkiezingen, stelde vorige week twee informateurs aan: de heer W. van der Hoek en de heer C. Schaap. Zij hielden gesprekken met alle fracties en burgemeester Jan van Belzen om de mogelijkheden voor coalitievorming af te tasten en eventuele blokkades vast te stellen. Donderdag 11 maart kwamen zij met conclusies en aanbevelingen voor de fracties.

Alle partijen bleken bereid verantwoordelijkheid te willen nemen om tot een goed gemeentebestuur te komen. De thema's die in het akkoord komen te staan, zijn: duurzaamheid, onderwijs(huisvesting) en veiligheid(beleving). Daarnaast speelt de financiële situatie van de gemeente een belangrijke rol.

Zetelverdeling per 3 maart 2010

Na de gemeenteraadsverkiezingen zijn de 29 zetels van de gemeenteraad als volgt verdeeld: VVD 9 zetels, CDA 6 zetels, PvdA 4 zetels, CU/SGP 4 zetels, GroenLinks 3 zetels en D66 3 zetels. Afgelopen vier jaar bestond het college uit VVD, CDA en PvdA.


Noot voor redacties


Gemeente Barendrecht