Ingezonden persbericht



- persbericht -

AMSTERDAMSE HORECA VRIENDELIJKER DOOR CRISIS

Amsterdam, 16 maart 2010

De Amsterdamse horecamedewerker is een stuk vriendelijker geworden het afgelopen jaar. Oorzaak is de economische crisis. Dat constateert uitgaansmagazine NL20* in haar nieuwste editie die op 17 maart verschijnt.

Amsterdam stond bekend om de onvriendelijkheid van haar horecapersoneel. Let wel: stond. Door de crisis zoeken zelfstandig ondernemers en masse een bijbaan in de horeca, en moeten de horecamedewerkers veel harder hun best doen om hun baan te krijgen dan wel te behouden.

Door de economische crisis gaan met name veel zelfstandig ondernemers uit de creatieve sector op zoek naar een bijbaan in de horeca. Want het creatieve werk is op. En ook fotografen, acteurs, stylisten, filmmakers enzovoort moeten in hun levensonderhoud voorzien. Deze zelfstandigen zijn sociaal, slim, hebben een hoop levenservaring en, zo vertelt een freelance horecamedewerker: 'kunnen oprecht een baalmoment hebben als een cappuccino niet mooi is gelukt.'

De afgelopen jaren is het aantal zelfstandige ondernemers in Nederland explosief gestegen, momenteel zijn het er circa 2 miljoen. De creatievelingen onder hen wonen veelal in Amsterdam. Door de onvermijdelijke crisis hebben ze over 2009 gemiddeld 7 procent minder omzet behaald dan over 2008.

Vijf open sollicitaties van creatieve zelfstandigen per week is in veel horecagelegenheden geen uitzondering meer. In heel Amsterdam is nauwelijks meer een baan als barman of serveerster te bemachtigen. De winnaars in dit slagveld zijn de horecabezoekers. Want lang op je drankje wachten, worden genegeerd of afgesnauwd, of doodgeslagen bier geserveerd krijgen is voorbij.

NL20 verschijnt op woensdag 17 maart. Het blad is te vinden in horecagelegenheden, diverse winkels en supermarkten. Je kunt NL20 ook online bekijken op www.nl20.nl

*NL20 wordt om de week verspreid in een oplage van 70.000 exemplaren op drukbezochte locaties in Amsterdam, o.a. Albert Heijn, Bruna, Pathe-bioscopen, fitensscentra en horecagelegenheden. In de zomermaanden kun je de NL ook vinden bij de meeste strandtenten in Zandvoort, Bloemendaal en IJmuiden.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht