Gemeente Culemborg

Realisatie lichtvisie van start

De gemeente Culemborg is na een lange voorbereidingstijd begonnen met de realisatie van de Lichtvisie. Het gaat daarbij om het aanlichten van monumenten en/of het versterken van de sociale veiligheid met behulp van verlichting. Afhankelijk van de weersomstandigheden duren de werkzaamheden twee tot drie weken.

Als eerste zijn de armaturen van de openbare verlichting op de Markt, Binnenpoort en Varkensmarkt vervangen door nieuwe en krachtiger lichtbronnen. Deze verlichting is dimbaar. Dit betekent dat lichtsterkte bij festiviteiten of calamiteiten kan worden aangepast.

Begin maart zijn op de Varkensmarkt de voedingskabels aangebracht voor de zogenaamde lichtspiegelingen in het straatwerk met grondspotjes. Deze week wordt op de Markt en bij de toegang naar de Binnenpoort begonnen met het aanbrengen van de lichtspiegelingen. Concreet gaat het om een aantal grondspots waardoor de contouren van de Binnenpoort weerspiegeld worden in de bestrating. De grondspotjes zijn overrijdbare LED-lampjes die blauw licht geven. Deze blauwe kleur van de grondspotjes vormt een goed contrast met de lichtoranje kleur van de straatverlichting. De lichtspiegelingen zijn uniek voor Nederland en leveren een belangrijke bijdrage aan het verlevendigen van het plein. Om de lichtspiegelingen te realiseren moet de bestaande bestrating gedeeltelijk worden uitgebroken zodat de verschillende voedingskabels en spots aangebracht kunnen worden.

Het opbreken van de bestrating en andere grondwerkzaamheden brengen overlast met zich mee. De toegankelijkheid voor winkelend publiek en de bevoorrading blijft tijdens de werkzaamheden gewaarborgd. Ook de weekmarkt op dinsdag gaat gewoon door.