Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

ChristenUnie helpt Crisis- en herstelwet aan een meerderheid in de Eerste Kamer

Den Haag, 16 maart 2010. De ChristenUnie fractie in de Eerste Kamer heeft besloten vanavond vóór de crisis- en herstelwet (CHW) te stemmen. Hiermee behaalt de wet een waarschijnlijk nipte meerderheid in de Eerste Kamer en kan de wet per 1 april in werking treden. ChristenUnie-senator de Boer: ,,De ChristenUnie staat voor iedere wet die overbodige procedures afschaft en mensen aan het werk helpt. Het kabinet heeft onze bezwaren op deze wet weggenomen, waardoor de wet aanzienlijk verbeterd is. Dat zie ik als winst."

De ChristenUnie had aanvankelijk stevige kritiek op het wetsvoorstel. Zo was de onteigening aanvankelijk niet goed geregeld en was onduidelijk wat in het wetsvoorstel de verhouding was tussen natuur en economische ontwikkeling. De Boer: ,,aan onze bezwaren is door het kabinet grotendeels tegemoet gekomen."

De verbeteringen die het kabinet op verzoek van de ChristenUnie heeft toegezegd zijn onder andere dat de bestrijding van de economische crisis niet ten koste mag gaan van natuurbeheer, dat de regels met betrekking tot onteigening blijven zoals ze nu zijn en dat alternatieven in de voorbereidende fase van projecten getoetst moeten worden.

Alles afwegende blijft de ChristenUnie fracties wel enige reserves houden ten opzichte van de wet, maar ,,dat is geen reden geweest om nu tegen te zijn. De wet beoogt Nederland sterker uit de crisis te laten komen. Dat doel ondersteunt de ChristenUnie van harte. De Crisis- en herstelwet is misschien geen wondermiddel, maar zal desalniettemin een grote bijdrage leveren aan het versterken van onze economie. Laten we daarom maar snel van start gaan.", aldus de Boer.

Vanavond rond 00.00 uur stemt de Eerste Kamer bij hoofdelijke stemming over het wetsvoorstel.

-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-