NCRV

Het 3e Testament

Troost

Dinsdag 16 maart
22.50 uur, Nederland 2

Dinsdag staan de drie verhalen in het NCRV-programma Het 3e Testament in het teken van troost. Met het verhaal van Albertine, die door een traumatische gebeurtenis veranderde van een vrolijk meisje in een angstig en gesloten kind. Op 14-jarige leeftijd werd ze opgenomen in een psychiatrische instelling. In die jaren begon ze zichzelf te beschadigen. Veertien jaar later komt Albertine terug in de maatschappij en nu volgt ze een opleiding tot ervaringsdeskundige en hulpverlener bij de GGZ. Hoe ga je om met het toenemend aantal mensen dat in zichzelf snijdt of krast?

Ati de Zeeuw is sinds een jaar weduwe van oud-staatsman Dick de Zeeuw. Een jaar geleden stierf hij onverwacht. Na 24 jaar huwelijk moest ze afscheid nemen van haar grote liefde. Ati heeft kinderen, kleinkinderen, vrienden en kennissen en toch voelt ze zich ten diepste alleen. âAlleen eten, alleen slapen. Het doen soms bijna lijfelijk pijn. Zeker in het begin. Een pijn waardoor je denk: Ik wil niet en ik kan niet verder.â Is er überhaupt troost te vinden? En zo ja, wat is haar troost?

Het blijft een merkwaardig fenomeen: je stopt twee sokken in de wasmachine maar tijdens het wassen raak je er één kwijt. Kunstenares Stef Kreymborg maakte van 4000 van die âeenlingsokkenâ een kunstwerk: âKlaagmuur van eenzame sokkenâ. In haar nieuwe project, de âTroostwand van zakdoekenâ, zoekt ze naar de verhalen achter zakdoeken. Welke tranen hebben ze gedroogd? Ze maakt een ode aan een uitstervend fenomeen: de stoffen zakdoek.