Gemeente Maasgouw


Leilinden verplant van Heel naar Thorn

boodschap die aan de bomen is meegegeven door de bewoners

Op het Catualiumplein in Heel stonden vijf fraaie leilinden. Deze bomen zijn hier twintig jaar geleden geplant tijdens de renovatie van het Catualiumplein. Ze zijn inmiddels uitgegroeid tot markante bomen.

Omdat er bouwplannen zijn in de omgeving van het Catualiumplein, kunnen deze bomen hier niet blijven staan. Kappen is dan uiteraard een mogelijkheid. Maar verplanten is natuurlijk mooier. Dat bespaart niet alleen de kosten voor nieuwe bomen maar past ook binnen het streven van de gemeente om de openbare ruimte op een duurzame wijze te beheren. Hergebruik van bomen valt hieronder. De afgelopen jaren is dan ook gezocht naar een geschikte plantlocatie voor deze karakteristieke bomen.

Afgelopen jaar is een geschikte herplantlocatie gevonden bij de Nepomucenuskapel aan het Lindepad in Thorn. Deze kapel lag er een beetje kaal bij. Bij de herinrichting van het Lindepad is de omgeving van de kapel aangekleed met de leilinden uit Heel. Met een beetje geluk kunnen de bomen hier nog vele tientallen jaren groeien. De bomen krijgen in ieder geval de beste wensen van de bewoners van het Catualiumplein, getuige een boodschap die aan de bomen is meegegeven bij het verplanten.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00