Gemeente De Marne



Project Jonge Mantelzorgers

Je doet thuis veel meer dan je leeftijdsgenootjes?
Het kan zijn dat je broer gehandicapt is, of dat je moeder ziek is, je oma erg oud of ...
Hebben zij hulp nodig en moet jij hen die geven.?

je draagt veel meer verantwoordelijkheid en komt minder aan jezelf toe dan je vrienden?

Dan ben je een jonge mantelzorger!

Soms wil je wel de boel de boel laten en iets heel anders doen. Maar dat kan lang niet altijd. Het helpt wel om er over te praten met anderen: met een vriendje, met je juf of meester of buurvrouw

---

De tekst in bovenstaande kolom komt uit een folder voor jonge mantelzorgers. Deze groep mantelzorgers is nog steeds erg onderbelicht. Het gegeven wordt vaak nog niet herkend en erkend. Dat is toch wel bijzonder, want naar schatting verrichten 1 op de 10 kinderen mantelzorgtaken. De dreiging tot overbelasting is nadrukkelijk aanwezig. Dit kan een aantal risico's met zich meebrengen nl. te weinig tijd voor eigen (kinder)zaken als contacten met leeftijdsgenoten, ontstaan van spanningsklachten als hoofdpijn, buikpijn of rugklachten. Opgroeien als jonge mantelzorger kan leiden tot onzekerheid, angst, verdriet of boosheid. De schoolprestaties kunnen achteruit gaan, cijfers worden slechter en in het ergste geval wordt de schoolopleiding (onverwacht) afgebroken.

Het Steunpunt Mantelzorg de Marne heeft de afgelopen periode in samenwerking met Oosterlengte (de ketenzorgleverancier voor Groningen) veel aandacht besteed aan de groep jonge mantelzorgers.

In de gemeente de Marne zijn over dit onderwerp op 4 basisscholen (de Regenboog; Mandegoud; Lydinge en de Handpalm) gastlessen gegeven. Om aan het thema meer kracht bij te zetten hebben leerlingen een werkstuk over dit thema gemaakt. Al deze werkstukken worden deze maand in het gemeentehuis tentoongesteld.

De expositie is donderdagochtend 11 maart geopend worden door wethouder Menne van Dijk.

De werkstukken worden ook nog tentoongesteld in de Ontmoetingspunten in de verschillende dorpen.

Met vragen kunt u terecht bij het Steunpunt Mantelzorg 0595-421000 (op woensdag en donderdag bereikbaar).

Leens 16 maart 2010.