Ingezonden persbericht


----------

()

PERSBERICHT

Amstelveen, 16 maart 2010

Logica verzorgt technologie Burgernet

Alarmeringssysteem voor burgers na succesvolle proef in heel Nederland

Logica, de Europese ICT-dienstverlener gaat politie en gemeenten ondersteunen bij de landelijke uitrol van Burgernet. Met Burgernet worden burgers in heel Nederland via een telefoonalarm betrokken bij zoekacties naar verdachten, voertuigen of vermiste personen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het Burgernetsysteem dat draait in de meldkamer van de politie. Dit jaar en in 2011 wordt Burgernet naar alle Nederlandse politieregio's uitgebreid en in tenminste vijftig gemeenten ingevoerd. Na 2011 kunnen meer gemeenten zich aansluiten.

De deelnemende burgers krijgen een sms of een ingesproken mededeling op hun mobiele of vaste telefoon dan wel een e-mailbericht. Als zij iets zien of horen dat overeenkomt met het signalement, bellen zij direct naar een gratis telefoonnummer in de meldkamer van de politie. Zo kan de politie gerichter en sneller zoeken. Na afloop van de zoekactie krijgen alle deelnemers weer een bericht met informatie over het resultaat. Bekijk hier een video over Burgernet en klik hier voor de site van Burgernet.

'Burgernet was voor de proefgemeenten onderdeel van het lokale veiligheidsbeleid en is een concrete vorm van burgerparticipatie. Burgernet heeft, naast harde opsporingsresultaten, aantoonbaar effect op het verbeteren van het veiligheidsgevoel van mensen. Voor ons is dit het bewijs dat innovatieve systemen helpen de openbare veiligheid te vergroten', zegt Monique Mulder, Managing Director Public Sector Logica Nederland.

De uitrol volgt op een succesvolle proef die is doorgevoerd in 2008 en 2009. Negen gemeenten en vijf politieregio's namen deel aan Burgernet. Logica heeft de technologie van Burgernet ontwikkeld en zorgde tijdens de proef voor het beheer hiervan. In die periode is 200 keer een oproep naar de deelnemers verstuurd. In bijna 10% van de acties heeft informatie van een Burgernet-deelnemer bijgedragen aan het aanhouden van een verdachte dan wel het opsporen van een vermist persoon. Naast een bijdrage aan directe opsporing heeft Burgernet ook tot informatie voor de opsporing geleid. In totaal was 41% van de acties succesvol, hetzij omdat een of meer reacties zijn ontvangen of dat er sprake was van opsporing.

De technologie van Burgernet is zo ontwikkeld dat ook andere hulpdiensten er gebruik van kunnen maken. Het is tevens geschikt om ook in de geïntegreerde meldkamer van politie, brandweer en ambulances te worden ingezet.