Vergelijken en verbeteren!

De certificering van benchmarks is door de VNG overgedragen naar KING. Vanaf maart 2010 wordt de certificering van benchmarks dan ook gedaan door KING. Omdat het huidige keurmerk nog van de VNG is, wordt momenteel op deze pagina's nog gesproken over de VNG keurmerkverlening. Bij de aankomende certificeringsronde wordt dit aangepast.

Welkom in de Digitale Gids Gemeentelijke Benchmarks! De VNG heeft hier ruim veertig gemeentelijke benchmarks voor u in kaart gebracht. Deze zijn verdeeld over elf beleidsterreinen. Deze staan bovenaan deze pagina. Als u op een beleidterrein klikt, ziet u welke benchmarks beschikbaar zijn op dat terrein. Als u de benchmark aanklikt, leest u wie de aanbieder is, wat het doel is en hoe u zich kunt aanmelden voor deelname.

Voor u als gemeente aan een benchmark gaat deelnemen, moet u zich bedenken op welk terrein u een benchmark wilt doen. Wil uw gemeente verbeteren op het gebied van de Wmo? Of wilt u de gemeentelijke prestaties op het gebied van Ruimte en Wonen verbeteren? Door uw gemeente op Waarstaatjegemeente.nl te vergelijken met andere, ontdekt u waar uw gemeente nog kan verbeteren.

Het keurmerk voor benchmarks

Hoe weet u als gemeente dat u meedoet aan een kwalitatief goede benchmark? De benchmarks die in de digitale gids staan, zijn allemaal gekeurd door de VNG. Benchmarks waarvan de VNG twijfelt over de inhoud of kwaliteit, worden niet opgenomen in de gids.

In totaal staan 40 benchmarks in de digitale gids. Hiervan hebben er 24 een VNG-keurmerk. Dit wil zeggen dat zij voldoen aan vijftien door de VNG vastgestelde kwaliteitscriteria. Ook zijn er benchmarks die geen keurmerk hebben, maar een aanmoediging. Dit betekent dat zij aan bijna alle criteria voldoen.

De VNG wil nadrukkelijk opmerken dat wanneer een benchmark geen keurmerk heeft, dit niet wil zeggen dat de VNG de benchmark slecht vindt. Het betekent alleen dat de benchmark niet voldoet aan alle criteria. Zo kan een benchmark die net is gestart, nog te "jong" zijn voor een keurmerk. In de gids hebben wij bij de benchmarks zonder keurmerk kort aangegeven waarom dat zo is.