Gemeente Grootegast


Buitengewoon Opsporings Ambtenaar gaat strafrechtelijk optreden

In het Handhavingsbeleid heeft het college van burgemeester en wethouders vastgelegd dat de gemeente zo nodig ook strafrechtelijk wil kunnen optreden tegen overtredingen in de fysieke leefomgeving.

Dat kan nu omdat de gemeente sinds 1 januari jl een door de minister van Justitie aangewezen Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA) in dienst heeft. Deze ambtenaar mag naast waarschuwingen ook bekeuringen uitdelen en taak die tot voor kort alleen door politiemensen mocht worden gedaan.

De BOA gaat in opdracht van de gemeente strafrechtelijk optreden in zaken, waar bestuursrechtelijk optreden (dwangsom, bestuursdwang) geen goed alternatief is. Als de gemeente wel bestuursrechtelijk gaat optreden is het primair aan de politie om eventueel ook nog strafrechtelijk op te treden.

Het college heeft gekozen voor een top vijf waartegen de BOA met name gaat optreden. Deze top vijf ziet er in willekeurige volgorde als volgt uit:

Illegaal kappen van bomen, met name houtsingels. De illegale kap in het buitengebied neemt toe en hiertegen zal strafrechtelijk worden opgetreden.

Verbranden van afval. Dit is verboden op grond van de Wet milieubeheer. De gemeente verleent alleen ontheffing voor het verbranden van snoeiafval in het buitengebied.

Hondenpoep op de stoep. Een ergernis van veel burgers en de BOA gaat bekeuringen uitdelen als hondenbezitters zich niet houden aan de voorwaarden zoals die in de APV zijn vastgesteld.

Illegale sloop van gebouwen. Het gaat met name om gebouwen waarvoor een sloopvergunning geldt (meer dan 10 m3 afval en/of aanwezigheid van asbest).

Afval op straat gooien. Voor een deel van de burgers is dit gemakzucht. Anderen ergeren zich er veel aan. Het leidt tot verontreiniging van de leefomgeving.

Dit is de top vijf maar de BOA gaat ook optreden als er sprake is van illegaal verbouwen/slopen van monumenten, zwerfvuil, fout parkeren, afgifte van gevaarlijke afvalstoffen zonder vereiste bonnen en milieuovertredingen waardoor bodemschade ontstaat.

Met de komst van de BOA zijn de mogelijkheden van de gemeente om op te treden tegen allerlei overtredingen en vormen van overlast sterk verruimd.