Gemeente Haaren


Uitbreiding leefgebied boomkikker tijdens boomfeestdagen

Uitbreiding leefgebied boomkikker tijdens boomfeestdagen

Boomfeestdag 2010 en verder

De komende jaren gaan schoolkinderen van de gemeente Haaren bij de Leemkuilen bomen planten ter uitbreiding van het leefgebied van de boomkikker. De scholen hebben een roulatieschema opgesteld waarbij jaarlijks een school deelneemt aan de boomfeestdag. Dit jaar is de boomfeestdag op woensdag 17 maart waarbij de kinderen van de Franciscusschool deel mogen nemen. De boomfeestdag krijgt komende jaren meer aandacht met een ochtend programma met workshops bomenplanten, natuurbeleving, en vogels kijken.

Waarom Leemkuilen

Het project `Leemkuilen - De Brand' heeft als doel deze gebieden met een ecologische verbindingszone' (EVZ) met elkaar te verbinden. De te realiseren (EVZ) zal als migratieroute van groot belang worden voor bedreigde diersoorten als boomkikker, kamsalamander en das.

Zowel Brand als Leemkuilen is aangewezen door de Europese Unie als `Natura 2000'-gebied. Deze status is verkregen omdat er diverse beschermde diersoorten leven. De EVZ zorgt voor de uitwisseling van de gebiedspopulaties, waardoor de kans op inteelt (en dus verzwakking) afneemt. Een vrij verkeer over en weer zorgt er tevens voor dat wanneer in het ene gebied een calamiteit uitbreekt, de soort vanuit het andere kan zorgen voor herbevolking.

Tevens wordt er het gebied rond de leemkuilen toegankelijker gemaakt om de recreatieve waarde te vergroten.