Gemeente Oisterwijk

BoomfeestDAG wordt Oisterwijkse BoomfeestWEEK

Op woensdag 17 maart 2010 is het nationale boomfeestdag. Dit jaar is Oisterwijk door de provincie Noord-Brabant uitgeroepen tot accentgemeente. Dat wordt groots aangepakt. Er waren zoveel mooie plannen dat die niet in één dag pasten. Oisterwijk viert daarom de hele week feest: van maandag 15 tot en met zondag 21 maart.

Verschillende lokale organisaties uit Oisterwijk zoals het B-team (Biodiversiteitteam), IVN (vereniging voor natuur- en milieueducatie), SPOT (Stichting Promotie, Oisterwijk in de Toekomst), de Heemkundekring en `WieKentKunst' hebben samen met de gemeente Oisterwijk een gevarieerd programma samengesteld voor deze boomfeestweek. Het thema is `Bomen maken onze buurt'. Kinderen en jongeren gaan bomen planten, verschillende organisaties geven educatie, er is een fiets- en wandelroute langs bijzondere bomen en er wordt een klimaatconferentie georganiseerd.

Help de eekhoorn

Het aantal rode eekhoorns in de Oisterwijkse bossen is de laatste vijf jaar sterk teruggelopen. Het Actieplan Eekhoorn moet daar verandering in brengen.
Zo wordt er gewerkt aan een Eekhoornbos met grove dennen waarin eekhoorns graag hun nesten maken. Leerlingen van basisschool de Wingerd gaan hier maandag 15 maart, na de officiële opening van de Boomfeestweek bomen en struiken planten.

Ballonvaart

Op woensdag 17 maart komen Gerrit Braks, oud-Minister van Landbouw en oud-voorzitter van de Boomfeestdag én Sandra Reemer,ere-ambassadeur van de Boomfeestdag, naar Oisterwijk. In de ochtend zijn ze bij Wijkcentrum Waterhoef waar ze samen met de kinderen van basisschool de Tovervogel bomen planten.

Vanaf 13.30 uur is er een spetterend feest in het Lindepark. Ook hier worden met jongeren bomen geplant, verschillende organisaties hebben informatiestands en er is een optreden van de Houthakkers Roadshow. Om 16.30 uur stijgt een heteluchtballon op met daarin de winnaars van de Boomfeestweek-loting. Iedereen die de Boomfeestweek-advertentie uit de Nieuwsklok van week 9 op een zichtbare plek voor het raam hangt, maakt kans op een plek in de ballon. Ook wordt er die middag in het park een aantal plaatsen verloot voor in de luchtballon.

Biodiversiwattes?

Het B(iodiversiteit)-Team Oisterwijk bezoekt donderdag 18 maart alle basisscholen om uitleg te geven en te vertellen wat leerlingen zelf kunnen doen om biodiversiteit te bevorderen. Elk bezoek wordt bekroond met een oorkonde voor alle kinderen.

IVN Oisterwijk 50 jaar

IVN Oisterwijk (Vereniging voor natuur- en milieueducatie) bestaat 50 jaar en dat wordt gevierd! Al 50 jaar organiseert de IVN allerlei activiteiten voor jong en oud. Tijdens de boomfeestweek geven de vrijwilligers van IVN lessen over de natuur op de basisscholen. Op zaterdag is er een speciaal programma met als thema `Kijk! Nieuwe bewoners in onze buurt'.

De andere dagen

Dinsdag: De Vereniging voor natuur- en milieueducatie (IVN) gaat de basisscholen langs om natuurles te geven.
Vrijdag : Conferentie met als thema Klimaat Neutraal. Zondag: Maak een tocht langs bijzondere bomen te voet of op de fiets.

Het volledige programma kunt u lezen op de website van de gemeente Oisterwijk: www.oisterwijk.nl.