Gemeente Haaren



Boomfeestdag Haaren 2010

Op 17 maart is het zover, dan vieren we in Nederland de nationale Boomfeestdag.

Dit jaar gaan de leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de Franciscusschool uit Biezenmortel als eerste bomen planten in de Leemkuilen. Elk volgend jaar mag een andere school van onze gemeente dit doen.

Programma


· Om 8.30 uur vertrekken de leerlingen onder begeleiding naar de Leemkuilen waar ze bomen gaan planten. Onderweg krijgen de kinderen vragen en opdrachten in een fotozoektocht.

* Na aankomst volgen de kinderen op het terrein drie workshops. Deze workshops gaan over Vogels kijken, Natuurbeleving en Bomen planten. Natuurlijk is er iets te eten en te drinken.
* Rond 11.45 uur houdt de burgemeester een woordje. Hij reikt ook een aandenken uit, en geeft de prijsjes aan de winnaars van de fotozoektocht.

* Vervolgens gaan de kinderen terug naar de Franciscusschool.
* Dit jaar doen ook de clienten van Prisma mee aan de boomfeestdag in de Leemkuilen.

* Ook wordt op deze dag een boom geplant op het schoolplein van de Fransiscusschool. Deze boom wordt door de Rabobank de Leijstroom aangeboden.

Boomfeestdag komende jaren

De boomfeestdag krijgt komende jaren meer aandacht in onze gemeente door het beplanten van de Leemkuilen. Dit gebied is onderdeel van ecologische verbindingszone (EVZ) `Leemkuilen - De Brand'.

De te realiseren (EVZ) zal als migratieroute van groot belang worden voor bedreigde diersoorten als boomkikker, kamsalamander en das. Zowel Brand als Leemkuilen is aangewezen door de Europese Unie als `Natura 2000'-gebied. Deze status is verkregen omdat er diverse beschermde diersoorten leven. De EVZ zorgt voor de uitwisseling van de gebiedspopulaties, waardoor de kans op inteelt (en dus verzwakking) afneemt. Een vrij verkeer over en weer zorgt er tevens voor dat wanneer in het ene gebied een calamiteit uitbreekt, de soort vanuit het andere kan zorgen voor herbevolking.

Tevens wordt er het gebied rond de leemkuilen toegankelijker gemaakt om de recreatieve waarde te vergroten.

Samenwerkende organisaties voor dit project

Gemeente Haaren. Wij zien het als een must om de jonge inwoners bewust te maken voor het milieu en bedreigde diersoorten.

Greenport Haaren. De organisatie van boomkwekers van Haaren verzorgt de bomen voor de Boomfeestdagen.

Brabants Landschap. Zij heeft bij de leemkuilen de gronden waar de komende jaren geplant wordt tijdens de Boomfeestdag.

Rabobank de Leijstroom. Zij is zich bewust van haar verantwoordelijkheid tegenover het milieu. Daarom draagt zij financieel bij aan dit project dat de balans tussen economie en ecologie in evenwicht probeert te houden.

Stichting Natuur Milieu Landschap Haaren (LNMH) levert al jaren haar bijdrage aan de boomfeestdag in de vorm van lesprogramma's op scholen. zij hebben ook nu weer samen met de scholen een lesprogramma gemaakt, en op 17 maart verzorgen 3 gidsen van LNMH de workshops voor de kinderen.

De scholen. Zij hebben voor de boomfeestdag gezamenlijk een roulatiesysteem opgezet waarbij een school per jaar deel neemt.