Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Boomfeestdag 2010: 10.000 bomen en struiken op Windraak en in Absbroekbos

SITTARD-GELEEN-SCHINNEN Circa 700 leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisscholen uit Sittard-Geleen en Schinnen gaan woensdagochtend 17 maart 2010, in het kader van de Nationale Boomfeestdag, vanaf 9.30 uur op de hellingen van Windrakerberg aan de Sittarderweg en in het Absbroekbos aan de Lintjensweg weer duizenden bomen en struiken planten. Beide locaties vormen onderdeel van het ontwikkelingsgebied Landschapspark De Graven.

53e Boomfeestdag

Het motto van de 53e Nationale Boomfeestdag is "Bomen maken onze buurt". In de gemeenten Sittard-Geleen en Schinnen wordt deze jaarlijkse dag georganiseerd door Landschapspark De Graven, in samenwerking met de twee gemeenten, het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie Westelijke Mijnstreek, de Dienst Landelijk Gebied, Vereniging Natuurmonumenten en het Vrijwilligerscomité Boomfeestdag. Doelstelling van de boomfeestdag is kinderen en ouders/begeleiders op een positieve wijze te confronteren met de noodzaak natuur te respecteren en te onderhouden. Ter voorbereiding op deze dag, en om hen te informeren over het nut van bomen, krijgen de leerlingen op school een speciaal Boomfeestdag-boekje uitgereikt.

Windraak

Langs de Sittarderweg, op de helling van de Windrakerberg, tussen huize Watersley en Windraak gaat de schooljeugd een stuk bos aanplanten van circa 1,2 hectare groot. Door deze aanplant ontstaat een fraaie zone van nieuw groen, die het hellingengebied meer allure geeft en bovendien de ecologische kwaliteit van het gebied sterk verbeterd. De locatie maakt deel uit van het ontwikkelingsgebied van Landschapspark De Graven.

Absbroekbos

In het Absbroekbos, gelegen tussen Munstergeleen, de Middenweg en de spoorlijn Sittard-Heerlen gaan de kinderen voor de vierde keer aan de slag. Verdeeld over vier perceeltjes planten ze dit jaar in totaal 1,35 hectare nieuw bos aan. Het 30 hectare omvattende Absbroekbos vormt een onderdeel van het in totaal 70 hectare omvattend natuurontwikkelingsplan. Op termijn ontstaat hier een gebied met een mooie afwisseling tussen natuur en landbouw met tal van kleine landschapselementen.

De Boomfeestdag wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door bijdrages van de provincie Limburg in het kader van Vitaal Platteland en de Rabobank Westelijke Mijnstreek.

De Stichting Landschapspark De Graven werkt aan de realisatie van nieuwe natuur en het behoud van het karakteristieke heuvellandschap in de buitengebieden van de gemeenten Sittard-Geleen en Schinnen.

//////////////