Gemeente IJsselstein


Nationale Boomfeestdag 2010 in teken van biodiversiteit en bijen

Datum: donderdag 11 maart 2010
Tijdens de Nationale Boomfeestdag in IJsselstein op 17 maart 2010 staan biodiversiteit en de teruglopende bijenstand centraal.
De gemeente IJsselstein schenkt samen met de Nederlandse Bijenhoudersvereniging aandacht aan het belang van een gezonde bijenstand voor de bestuiving van landbouwgewassen en wilde flora.

Activiteiten
`s Ochtends worden op diverse plekken in IJsselstein bomen geplant en oevervegetatie aangebracht. Kinderen uit groep 7 en 8 van een aantal scholen uit Achterveld krijgen les van vrijwilligers van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. Zij planten vervolgens om 11.30 uur, onder aanwezigheid van wethouder Hans Lappee, in het parkje bij de Teenschillerlaan een Honingboompje.
Honingboom
Bomen zijn zeer belangrijke voedselbronnen voor bijen. Bekende `bijen-bomen' zijn meidoorns, linden en tamme kastanjes. In het parkje planten de kinderen een Honingboom. Deze boom kan wel 25 meter hoog worden en heeft een ronde kroon. De crèmewitte bloemtrossen zijn erg geliefd bij bijen.
`Jaar van de Biodiversiteit'
De IJsselsteinse actie sluit goed aan op het internationale Jaar van de Biodiversiteit. In dat jaar zetten regeringen uit de hele wereld zich extra in om biodiversiteit te behouden en duurzaam te benutten. Nederland heeft hier ook mee te maken, omdat in ons land veel monoculturen voorkomen. De eindeloze velden maïs en Engels raaigras zijn daar goede voorbeelden van.
De monocultuurgronden verstoren het ecosysteem waar ook bijen deel van uitmaken. Door het wegvallen van zogenaamde `drachtvelden' nemen bijen te weinig en te eenzijdige kwaliteit stuifmeel op. Hierdoor kunnen ze moeilijker larven voeren en worden ze kwetsbaarder voor ziekten. Imkers zien de laatste jaren hun bijenvolken flink uitdunnen en in sommige gevallen zelfs verdwijnen. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, omdat planten bijen hard nodig hebben voor de productie van vruchten en zaden.