Gemeente Halderberge


LED-lampen in straatverlichting

Op woensdag 17 en donderdag 18 maart 2010 plaatst de gemeente haar eerste LED-lampen in de openbare verlichting. In totaal worden 9 lichtmasten met LED-verlichting geplaatst.

Locatie

De LED-lampen worden geplaatst langs het wandelpad rondom de vijver aan de Klinkstraat en Blauwe Hoefweg in Oudenbosch. Voor deze locatie is gekozen omdat dit wandelpad door de deels gerealiseerde nieuwbouwplannen aan de Monte Libretti en de Frascatilaan meer zal worden gebruikt.

Kleur licht

Niet alleen het plaatsen van de LED-verlichting is iets nieuws. Ook de kleur van het licht is voor deze locatie van belang. Er is gekozen voor een natuurvriendelijke variant met een groene uitstraling.

Dimmen

De verlichting wordt gekoppeld aan een speciaal dimprogramma, waarbij de lampen vanaf de inschakeltijd tot aan 21.00 uur voor 70% lichtopbrengst zullen zorgen. Vanaf 21.00 tot 00.00 uur branden de lampen op 100%, waarna het licht tot 05.00 uur weer voor 50% wordt teruggedraaid. Vanaf 05.00 uur tot de uitschakeltijd wordt de lichtopbrengst op 80% gezet. Op deze manier wordt de lichtopbrengst afgestemd op het gebruik en wordt er fors bespaard op het stroomverbruik.

De ervaringen met zowel het groene licht als het dimprogramma worden na verloop van tijd geëvalueerd.