IVN Nederland


Woensdag 17maart: Nationale Boomfeestdag in Flevoland

Op woensdag 17 maart planten 1600 leerlingen in vijf Flevolandse gemeenten bomen ter ere van de Nationale Boomfeestdag. Het thema dit jaar is Bomen maken onze buurt. Bomen in steden maken de straten, pleinen en parken leefbaar en zorgen voor een duurzame woonomgeving. Helaas hebben bomen in onze steden het niet altijd makkelijk: we zijn vaak al blij als een boom in een stedelijke omgeving 30 jaar wordt, terwijl deze eigenlijk veel ouder kan worden. Daarnaast zijn bomen zijn belangrijk voor de lichamelijke, geestelijke en morele ontwikkeling van kinderen. Denk bijvoorbeeld aan de groene speelplekken met klimbomen: de plek waar kinderen zich lekker kunnen bewegen, zich kunnen uitleven en hun creativiteit volop kunnen uiten. Ook de kinderen in Flevoland gaan zich inzetten voor de bomen in hun buurt.

De Lelystadse bomen en bossen

Lelystad is in 2010 accentgemeente. 150 leerlingen gaan in het bos aan de Goudstraat op het Industrieterrein Oostervaart 800 bomen en struiken planten. De eerste boom, een honingboom, wordt geplant door wethouder Willem de Jager. De honingboom, Sophora wordt aangeboden door de Nederlandse Bijen Vereniging. De leerlingen planten bomen en struiken waar vogels en insecten dol op zijn. Er worden walnoten aangeplant als klimaatbosje. De leerlingen gaan met levend hout aan de slag en ze gaan ook dood hout gebruiken. Op dood hout kunnen schimmels groeien en uit die schimmels groeien paddenstoelen. De leerlingen maken hun eigen paddenstoelenkwekerij. IVN Consulentschap Flevoland en IVN afdeling Lelystad verzorgen een educatief programma voor de scholen, dat vooral gericht is op de Lelystadse bomen en bossen. Omdat in Lelystad op 21 maart de Lelystadse campagne start, is het thema hier Lelystadse bomen en bossen. Tijdens de campagne wordt een jaar lang op allerhande manieren aandacht besteed aan de verschillende boomsoorten die in de bossen, parken en het openbaar groen zijn aangeplant.

In de Noordoostpolder worden bomensingels geplant.

Kenmerkend voor de Noordoostpolder zijn de bomensingels rond de boerderijen en rond andere objecten, zoals de industrieterreinen op het platteland. De gemeente Noordoostpolder steekt veel energie in het behouden, besparen en in de oude staat terugbrengen van deze singels. Zo ook in de omgeving van Creil.Een wethouder gaat de Boomfeestdag openen. 486 leerlingen gaan rondom het industrieterrein een singel van struiken en bomen aanplanten. Aansluitend lopen ze een speurtocht in het Creiler bos met allerlei opdrachten. Na afloop krijgen ze een tasje met een natuurlijke inhoud mee naar huis.

Gemeente Dronten brengt het bos naar de scholen.

540 kinderen gaan in de gemeente Dronten op 6 verschillende locaties bomen planten. De gemeente brengt lesmateriaal met boomtakken naar de deelnemende scholen, zodat de kinderen vooraf in de klas al aan de slag kunnen. Op boomfeestdag krijgen de kinderen na het planten een buxusboompje mee naar huis. Voor een appel en drinken wordt ook door de gemeente gezorgd.

Wie wordt de Groenschool 2010 in Zeewolde?

In Zeewolde gaan 352 kinderen van groep 6 van de basisscholen 2000 bomen planten. De Boomfeestdag wordt gestart met het zingen van een Bomenlied. Daarnaast doen ze mee aan een natuurquiz. De scholen kunnen punten verdienen met het beantwoorden van de vragen in de natuurquiz en met de manier waarop ze planten. De school die het netste plant, wordt Groenschool 2010. De activiteiten op Boomfeestdag gebeuren onder begeleiding van Kindertheater 1, 2 Hupsakee uit Zeewolde, die een ludiek programma voor de kinderen hebben voorbereid. De burgemeester van Zeewolde gaat ter plekke een bord onthullen.

Almere maakt een groene verbinding

100 leerlingen gaan planten in een bosperceel bij de Groene Loper. De Groene Loper is de groene verbinding die loopt vanaf het NS station de Oostvaarders naar de Oostvaardersplassen en het natuurbelevingcentrum de Oostvaarders. Het in te planten perceel ligt vlak bij de Waagstraat in de Oostvaardersbuurt. Leerlingen van de Dukdalf en de Egelantier planten met wethouder Martine Visser 1000 bomen en struiken. De bomen en struiken komen in de plaats van populieren en zijn een aanvulling op de avontuurlijke speelplekken en de mooie wandel- en fietspaden.

http://www.boomfeestdag.nl/index.php