Pijnacker-Nootdorp


datum 12 maart 2010

Bij basisschool Sint Jozef aan de Sportparkweg Boomfeestdag 2010 in Nootdorp

Wethouder Nico Oudhof (beheer openbare ruimte) en aannemer Mouwrik Waardenburg met onderaannemer Flora Nova planten op woensdag 17 maart samen met kinderen uit groep 6 van basisschool Sint Jozef nieuwe bomen aan de Meidoornlaan in Nootdorp.

Het betreft het gedeelte van de Meidoornlaan tussen de Sportparkweg en de Koningin Julianastraat. Dit deel van de laan maakt deel uit van het project Vrouwtjeslant fase 1, waar na rioolvervanging een herinrichting van de openbare ruimte plaatsvindt. Op deze locatie worden 22 zelkova's geplant. Deze boomsoort wordt op termijn circa 10 meter hoog en is daarmee een middelgrote boom. De kroon blijft aan de onderzijde vrij smal. Het groene blad verkleurt in de herfst naar rood en oranjegeel en dit is ook zijn sierwaarde. Het gezelschap plant de eerste boom om 09.30 uur. De aanwezige aannemer zal het planten van de bomen begeleiden en na afloop ook de sierheesters onder de bomen planten.

Geschiedenis
In 1956 ontstond het idee om jaarlijks een Boomplantdag te organiseren, waarbij kinderen hun eigen boom zouden planten. Op 10 april 1957 werd in Apeldoorn de eerste Boomplant(feest)dag gevierd met
1.600 kinderen. Ruim 50 jaar later is dat aantal uitgegroeid tot 100.000 kinderen in bijna 80 procent van de gemeenten en wordt het breder aangepakt dan alleen het planten van eigen boom.

Tot op de dag van vandaag is Staatsbosbeheer de moederorganisatie van de Stichting Nationale Boomfeestdag. In deze 50 jaar zijn er meer dan 10 miljoen bomen op de Nationale Boomfeestdag geplant ofwel ruim 6500 voetbalvelden: een substantiële bijdrage aan de CO2-reductie.