Gemeente Sneek


Himmelwike in Sneek

Maandag is de `Himmelwike' in Sneek begonnen. Deze week verlossen zeven scholen met naar verwachting ca. 630 leerlingen hun schoolomgeving van zwerfvuil. De gemeente Sneek heeft scholen en inwoners opgeroepen om mee te doen aan deze de traditionele Sneker schoonmaakweek.

Op woensdag 17 maart voert de Epemaskoalle met 110 leerlingen voor het eerst het speciale educatieve programma uit. Leerlingen hebben hierin de rol van onderzoeker, actievoerder en adviseur. In de rol van onderzoeker ontdekken de kinderen zelf hoe groot het probleem in de schoolomgeving is en brengen ze dit in kaart op het schoolplein met een selectie van verschillende afvalsoorten in de vorm van een staafdiagram. Als actievoerder steken ze de handen uit de mouwen en maken ze de buurt schoon en als adviseurs brengen ze advies uit naar hun klasgenoten, de fabrikanten en de gemeente.

De `Himmelwike' wordt georganiseerd door de gemeente Sneek en scoutinggroep Tibrag. Basisscholen en het voortgezet onderwijs in de gemeente Sneek werken deze week met een speciaal lespakket waarin afval centraal staat. Het lesprogramma op de deelnemende scholen wordt afgesloten met het opruimen van de schoolomgeving.

Op zaterdag 20 maart wordt de `Himmelwike' in Sneek afgesloten met de traditionele `Himmeldei'. Op deze dag wordt het zwerfafval van de oevers en bossages van de Houkesloot en delen van de Snitser Mar opgeruimd door leden van Tibrag en door vrijwilligers.

De `Himmeldei' wordt geopend door wethouder Andries Ekhart in het scoutinggebouw van Tibrag op bedrijventerrein Houkesloot II . Na de aftrap vaart de `Himmelvloot' met diverse flottieljes af naar de buitenwateren van Sneek.