Gemeente Westervoort

Bomen maken je buurt!

De Boomfeestdag 2010 met het thema `Bomen maken je buurt' wordt op woensdag 17 maart aanstaande ook weer in Westervoort gevierd.

De gemeente is dit jaar accentgemeente en heeft in samenwerking met de Scouting Westervoort, leerlingen van het Candea College, de bijenvereniging en de Stichting Natuur en Milieu Educatie (NME) uit Zevenaar, de milieugroep, Rijkswaterstaat en veel andere vrijwilligers een veelzijdig programma opgesteld voor de kinderen uit groep zeven van alle basisscholen in Westervoort. Om 08.35 uur verzamelen alle deelnemers bij Huize Vredenburg voor het officiële startsein. Vervolgens start het programma met een heuse fietsroute waar zij onderweg allerlei interessante opdrachten gaan uitvoeren, zoals een klimaatbosje planten, een boom doormeten, maar ook de uitleg van een boomchirurg behoort tot het programma. Kortom, een educatief programma, met veel aandacht voor het milieu en de natuur!

Alle acht basisscholen in Westervoort hebben enthousiast gereageerd en hebben zich opgegeven. Dat betekent dat we in totaal circa tweehonderd leerlingen mogen verwelkomen.

Programma

Wethouder Ciska Wobma heet de kinderen welkom en verzorgt het officiële startsein. De kinderen zingen gezamenlijk voor Huize Vredenburg het Boomfeestdaglied `Het is tijd' en wordt er een appelboom geplant.

Vervolgens starten de kinderen, aangekleed en wel in het Boomfeestdag shirt, per groep van ongeveer dertig kinderen met de fietstocht. Door middel van een `speurtocht' doen zij zes plaatsen aan in Westervoort, waaronder Park Emmerik. Op deze zes locaties staan kramen waar de kinderen worden opgedeeld in twee groepen. Iedere groep voert daar een opdracht uit, die gerelateerd is aan het thema milieu & natuur. Zo komt er een imker uitleg geven, maar worden er ook klimaatbosjes aangeplant. (Klimaatbosjes bestaan uit minimaal drie walnotenbomen in een driehoeksvorm en zijn bedoeld als een symbool voor de grote compensatiebossen.) Daarnaast wordt het spel ren-je-rot ook gedaan en plant burgemeester Jos Geukers een koningslinde in park Emmerik.

Na het uitvoeren van de activiteiten en opdrachten is rond 11.30 uur de afsluiting van de boomfeestdag 2010. Dit gebeurt weer bij Huize Vredenburg, waar alle leerlingen een leuke tas en een oorkonde ontvangen.

Dorpsplein 1 6931CZ; P: Postbus 40 6930 AA; T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl