Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


IKEA-bomen

---

Aanplant IKEA-bomen

16 maart 2010
Zweedse bomen in Zuidoost

Tijdens de landelijke boomfeestdag op woensdag 17 maart 2009, zal Emile Jaensch, portefeuillehouder Beheer en Milieu, met Louis Kohler, storemanager IKEA Amsterdam, en leerlingen van basisschool de Rozemarn de bomen aanplanten die medewerkers van IKEA Amsterdam voor Zuidoost hebben gespaard.

Tussen 1 en 22 april 2009 ontvingen medewerkers van IKEA elke keer als ze met het openbaar vervoer naar het werk gingen een stempel op een `groene strippenkaart'. Deze spaaractie maakte onderdeel uit van de campagne `Groen naar het werk' waarmee IKEA haar medewerkers opriep de auto te laten staan en met de trein, bus of metro naar het werk te reizen. Medewerkers van IKEA Amsterdam spaarden met hun volle strippenkaarten 11 `zware' bomen bij elkaar voor stadsdeel Zuidoost. De bomen, die allen hun oorsprong vinden in Zweden, worden geplant tussen de Huntumdreef en Huigenbos. De IKEA-bomengroep zal onder meer bestaan uit een berk (Betula utilis `Jacquemontii), rode beuk (Fagus sylvatica `Atropurpurea `), den (Pinus nigra) en een notenboom (Juglans regia).

Jaensch prijst het initiatief van IKEA: "Stadsdeel Zuidoost voert een actief milieubeleid, waarbij duurzaamheid centraal staat. Het is goed om te zien dat steeds meer grote bedrijven hun groene kant laten zien. Ik waardeer het dan ook zeer dat IKEA een actieve rol nastreeft in het vinden van milieubesparende maatregelen. Medewerkers stimuleren om met het openbaar vervoer naar het werk te komen is een heel concrete bijdrage en wat mij betreft een goed voorbeeld voor andere bedrijven in de regio."

Groen stadsdeel
Zuidoost is een van de groenste stadsdelen van Amsterdam. De groene omgeving is voor veel mensen dan ook een reden zich in Zuidoost te vestigen. Elk jaar wordt veel geïnvesteerd in het groen. Een indicatie: Het afgelopen plantjaar werden ruim 1800 bomen geplant en zagen 45.000 bloembollen het licht. Verder werden ruim 190.000 heesters en 23.000 haagplantsoen aangeplant en bloeiden 3000 winterviolen in bloembakken. Het nieuwe Bijlmerpark dat in 2011 wordt afgerond, krijgt steeds meer vorm en kent straks uiteenlopende sferen met een natuurpark, een deel met sport en spel, een Bijlmerbomentuin, een recreatieweide, uitkijkheuvels en diverse waterpartijen.
---