Gemeente Dirksland


GGD presenteert eerste regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning

Hoe gezond zijn de inwoners van Rotterdam-Rijnmond? Dat staat in de regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning (rVTV), die de GGD Rotterdam-Rijnmond op woensdag 17 maart presenteert. Ook lanceert de GGD de website www.gezondheidsatlasrotterdamrijnmond.nl. Hiermee zijn vanaf dat moment ook de gezondheidgegevens in de regio Rotterdam-Rijnmond digitaal te raadplegen.

Het is voor het eerst dat een grootstedelijke gezondheidsdienst op brede schaal de volksgezondheidgegevens per regio- en deelgemeente heeft gerangschikt. Voor alle negentien gemeenten* en veertien Rotterdamse deelgemeenten in het werkgebied van de GGD zijn rapporten opgesteld. Elk rapport bevat kernboodschappen over de aanpak van de volksgezondheid. Deze boodschappen zijn gebaseerd op de onderzoeksresultaten in de betreffende regio- en deelgemeente. Op basis van deze up-to-date informatie op maat krijgen regio- en deelgemeenten inzicht in de huidige situatie van de gezondheid van de inwoners. Met deze input kunnen zij hun toekomstig gezondheidsbeleid vormgeven via gemeentelijke visies, uitvoeringsplannen en integrale wijkactieplannen.

Overeenkomsten en verschillen
In elk rapport is een vergelijking gemaakt met andere regio- en deelgemeenten en/of met landelijke cijfers. Door de lancering van www.gezondheidsatlasrotterdamrijnmond.nl kunnen zij hun eigen gezondheidscijfers ook zelf vergelijken met de cijfers van andere regio- en deelgemeenten. Uit de verschillende rapporten blijkt dat er verschillen in gezondheid zijn in de regio Rotterdam-Rijnmond, bijvoorbeeld in de mate waarin mensen zich gezond voelen of het gebruik van alcohol. Maar er zijn ook overeenkomsten. Zo is overgewicht overal een belangrijk probleem.

Landelijke VTV
De regionale VTV is de regionale variant van de landelijke VTV, die elke vier jaar door het RIVM wordt opgesteld en op 25 maart landelijk wordt gepresenteerd. Deze VTV is de basis voor het landelijk gezondheidsbeleid. Het RIVM heeft ook bijgedragen aan de regionale VTV voor Rotterdam-Rijnmond.


* Het werkgebied van de GGD Rotterdam-Rijnmond bestaat uit de gemeenten: Albrandswaard
Barendrecht, Bernisse, Brielle,Capelle aan den IJssel, Dirksland, Goedereede, Hellevoetsluis
Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Middelharnis, Oostflakkee, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Spijkenisse, Vlaardingen en Westvoorne.