Gemeente Kollumerland

PB 24/2010 Start uniek kunstproject in Kollumerland c.a.

Kollum, 12 maart 2010

Op woensdag 17 maart 2010, âs morgen om elf uur verricht wethouder Reinoud Koster naast het Multifunctioneel Centrum Oostenburg in Kollum de openingshandeling van het nieuwe kunstproject âStudio Sequenteâ van beeldend kunstenaar Dirk Hakze uit Sneek. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Kollumerland c.a.

Kollumerland c.a. is de eerste gemeente waar Dirk Hakze zijn nieuwe project âStudio Sequenteâ gaat uitvoeren. Het is de bedoeling dat het project na Kollumerland c.a. op diverse locaties in Fryslân verschijnt. Iedere plaats waar de studio staat krijgt z'n eigen muziekstuk (Nocturnes). Hierdoor zal het project zich gedurende het tournee steeds verder ontwikkelen.

Studio Sequente is een object, dat de kunstenaar als een mobiel atelier gebruikt. De studio is relatief klein en lijkt, van enige afstand gezien, boven het landschap te zweven. Het is aan de buitenkant wit geschilderd en wordt gekenmerkt door een repeterend patroon van lijnen, die een constructief doel dienen. Deze nieuwe opzet is een variant op het zeer succesvolle panoramaproject âThe Colors of Musicâ, waar klassieke muziek een inspiratiebron vormde.

In het kunstproject âStudio Sequenteâ worden iedere dag kleine schilderijen vervaardigd met afmetingen van dertig bij tachtig centimeter. Deze maatvoering is een verkleinde verhouding, die ook door de Grieken is gebruikt voor het grondvlak van het Parthenon in Athene. Ook nu is de inspiratiebron klassieke muziek in combinatie met omgevingsgeluiden en de landschappelijke omgeving waar de Studio staat opgesteld.

Bezoekers kunnen de kunstenaar van de buitenkant door het venster aanschouwen bij zijn werkzaamheden. Hier hangen tevens enige koptelefoons om de muziek waarop Hakze werkt te kunnen beluisteren. De opvallende rode binnenwand geeft een naar binnen gekeerde atmosfeer. Naast de eerder genoemde inspiratiebronnen wordt tevens kleuronderzoek naar de werking van kleur binnen deze ruimte gedaan.

Het doel van Hakze met zijn projecten is om laat-romantische en hedendaagse muziek in de schilderkunst te integreren. In eerste aanzet worden op de witte panelen in lichte tinten landschappelijke lijnen uitgezet, die uit het ritme van de muziek voortkomen. Deze expressieve beschildering functioneert als drager voor de visuele vertaling van de muziek. De schilderijen hebben het karakter van abstracte zeegezichten. De hoogte van de horizon geeft niet alleen het volume van het orkest aan, maar laat ook de getijden van de zee en de bewegingen van de lucht in elkaar overvloeien. De muziek die de kunstenaar voor dit rondreizende project gebruikt, zijn de Nocturnes van de Franse componist Frédéric Chopin.

U kunt de kunstenaar Dirk Hakze aan het werk zien van woensdag 18 t/m woensdag 24 maart 2010 (met uitzondering van zondag 21 maart) op het grasveldje links van MFC Oostenburg te Kollum, adres Oostenburgstraat 2.


---

***************************

Gemeente Kollumerland c.a., Postbus 13, 9290 AA / Van Limburg Stirumweg 18, 9291 KB Kollum.