Gemeente Zwolle

Geen Q-koorts, wel preventieve maatregelen

De drachtige schapen en geiten in de Zwolse buurtweiden en wijkboerderijen zijn, of worden nog afgezonderd van de groep. Hiermee komt de gemeente Zwolle tegemoet aan een van de maatregelen die het van het ministerie van LNV heeft afgevaardigd in verband met de Q-koorts. In de gemeente Zwolle is geen Q-koorts geconstateerd, het gaat om een preventieve maatregelen.

Op plaatsen waar schapen en geiten lammeren is de kans op Q-koorts besmetting groter. Daarom moeten buurtweiden, wijkboerderijen en andere bedrijven met een publieke functie de schapen en geiten na vier maanden dracht tot twee weken na het lammeren in quarantaine plaatsen. Deze dieren zijn daardoor afgezonderd van het publiek. Enkele groepen dieren zijn al ingeënt; de rest volgt in de vaccinatiecampagne van 2010. Daarnaast wordt door het ministerie van LNV gecontroleerd en adviezen gegeven over de hygiëne op deze locaties.

De wijkboerderijen voldoen aan de gestelde regels ten aanzien van hygiëne en het afzonderen van dieren. De boerderijen blijven gewoon open voor het publiek, behalve de stallen waar de afgezonderde dieren staan. Informatie over de genomen tijdelijke maatregelen staat op bordjes vermeld, maar ook legt het personeel graag zelf persoonlijk uit hoe het zit en beantwoordt vragen. Naar verwachting worden de schapen en geiten in mei en juni aanstaande gevaccineerd.

Op de Schellerhoeve lopen slechts enkele drachtige geiten. Deze zijn inmiddels afgezonderd.
Op de Klooienberg zijn de aanwezige geiten op drachtigheid onderzocht. Hieruit bleek dat zij niet drachtig zijn en hoeven dus niet te worden afgezonderd. Op wijkboerderij de Eemhoeve loopt een groter aantal drachtige dieren. Deze schapen en geiten worden in de loop van maart afgezonderd (afhankelijk van de verwachte aflammerdatum) en keren twee weken na het aflammeren weer terug in de stal. Om overbevolking te voorkomen (en dus het dierenwelzijn te bewaken) is een deel van de drachtige schapen enige tijd geleden verkocht om elders af te lammeren. Deze schapen keren ook niet meer terug op één van de boerderijen.

Bij vijf buurtweiden (Vlasweide in de Indische buurt, Bergweide in Windesheim, Kakel & co in Stadshagen, Wareweide in Zwolle-Zuid en Stinsweide in Westenholte) zijn geen drachtige schapen en geiten aanwezig. Deze weiden blijven geopend voor het publiek. Voor de overige acht buurtweiden geldt dat de stal waar gelammerd wordt, niet voor het publiek toegankelijk is. Hier verblijven de drachtige schapen en geiten in een voor publiek afgesloten stal of weide zonder publieksfunctie en waar geen andere dieren zijn. De overige buitenruimten op de buurtweiden blijven gewoon voor publiek toegankelijk. Voor de gemeentelijke dierenweiden (Stadshagen, Wezenlanden en Eekhout) worden alle drachtige dieren naar een andere locatie gebracht om te lammeren. Twee weken na het lammeren komen ze terug. Deze dierenweides blijven hierdoor open voor het publiek.

Schaapskudde

Vanaf 6 april 2010 graast de schaapskudde weer in delen van Holtenbroek en de Aa-landen. Er zijn dan geen drachtige schapen meer en alle schapen zijn voor aankomst gevaccineerd tegen de Q-koorts.

gemeenteraad